Wessel Schuitemaker wint zijn partij dankzij een Coup Phillipe. | Foto: PR
Wessel Schuitemaker wint zijn partij dankzij een Coup Phillipe. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Wessel brengt spanning terug in damcompetitie

Dammen n De interne competitie van KDC Katwijk is nu enkele weken bezig en de strijd om het kampioenschap is spannender dan ooit. In zowel de eerste klasse als de hoofdklasse wordt fel gestreden om de eindoverwinning en daarbij kan iedere fout fataal zijn.

In de Eerste Klasse is Paul Bremmer een van de topfavorieten voor de eindzege, maar daarbij moet hij onder andere Cornelis Vooijs voor zien te blijven. Beide spelers hadden tot deze week nog geen steekje laten vallen, maar Paul maakte deze week kennis met het talent van Wessel Schuitemaker. In een klassieke opening leek Paul in zijn element, maar hij maakte een foutje wat ongenadig hard werd afgestraft door zijn tegenstander. De Coup Philippe is een van de klassieke damcombinaties en Wessel was er dan ook als de kippen bij om met deze slagzet twee schijven voorsprong te pakken. In het vervolg van het spel werd het nog even spannend, Paul wist nog door te breken naar dam. Wessel maakte de partij echter op schitterende wijze af en bezorgde daarmee zijn tegenstander zijn eerste puntverlies in het nieuwe jaar.
Cornelis Vooijs moest zijn kampioensaspiraties waar zien te maken tegen Karel Kloosterziel, ook een gevaarlijke outsider voor de eindzege. Cornelis is echter in de vorm van zijn leven en weet zowel positioneel als combinatief in iedere wedstrijd het spel naar zijn hand te zetten. Ook deze week stond er weer geen maat op Cornelis en wist hij Karel koeltjes te verslaan. Hiermee gaat Cornelis nu in zijn eentje aan de leiding, maar hij krijgt nog een aantal sterke tegenstanders, dus de strijd is nog lang niet beslist in de Eerste Klasse.

Teun de Kluyver wist al vroeg in zijn partij tegen Maart van der Zwan op voorsprong te komen. Maart vocht nog voor wat hij waard was, maar de Rijnsburgse damreus liet zich deze overwinning niet ontglippen. Hiermee blijft Teun meedoen in de strijd om de podiumplaatsen.
Chris Pronk had een zware avond tegen Alexander Nijenhuis. Zijn Valkenburgse tegenstander ging dan ook met de punten naar huis.

In de hoofdklasse deed Arend van Beelen goede zaken in de strijd om het kampioenschap. In een behoorlijk listig standje ging zijn tegenstander, Kees Plug, kopje onder. Hierdoor blijft Arend ongeslagen en gaat hij aan kop in het klassement.

Arie Dubbelaar en Jan Jungerius zijn momenteel de belangrijkste uitdagers van Arend. Arend had echter geluk dat deze spelers elkaar troffen en dat minimaal een van zijn concurrenten punten zou verspelen in de kampioensstrijd. Jan had een mooie stand opgebouwd en probeerde zijn tegenstander steeds verder onder druk te zetten. Arie bleef echter opvallend eenvoudig op de been. Hierdoor was er geen sprake van enig voordeel voor een van de spelers en eindigde deze partij in een puntendeling.

John Bruin verkeert in goede vorm en wist deze week Cor de Jong te verslaan.
Hans Klinkenberg incasseerde zijn eerste puntverlies na een foutje tegen Arjan Varkevisser.
Andries van der Wal speelde een interessante pot tegen Jack van der Plas. In het eindspel werd het nog even spannend, maar Andries haalde een knappe remise tegen de voorzitter van de club.


Speksteen bewerken

Beeld n Op maandag 30 januari start er bij K&O Katwijk weer een cursus Speksteen.

Speksteen bewerken is leuk voor jong en oud, mannen en vrouwen en je hoeft er geen ervaring mee te hebben of bijzonder kunstzinnig voor te zijn. Of je van je ruwe steen nou een herkenbaar beeld maakt of een fantasievorm, de bezigheid van het vormen dmv vijlen is leuk en ontspannen.

Kosten voor deze cursus zijn € 45,00 voor 4 lessen. Tijden: 19.30-21.30 uur. Inschrijven kan via www.kenokatwijk.nl Het kantoor van K&O Katwijk, Sluisweg 16 is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur, tel. 4016400.


Maurice van Hoek in De Schuit

optreden n Singer-songwriter Maurice van Hoek komt vrijdag 27 januari een gratis akoestische sessie spelen in De Schuit.

Verwacht een mooie avond vol americana en country in de stijl van Joni Mitchell en Crosby, Stills, Nash & Young. Toegang is gratis.

Meer informatie op www.deschuit.nl of www.facebook.com/jvcdeschuit.