Daniëlle Hoek geeft uitleg aan de raadsleden op een knelpunt. | Foto: Piet van Kampen
Daniëlle Hoek geeft uitleg aan de raadsleden op een knelpunt. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Op de fiets naar de knelpunten langs tracé R-Net

Slim n KSV staat voor Katwijk Smart Village. Oftewel in het goed Katwijks: Katwijk Slim Dorp. De actiegroep die het initiatief hier toe nam verzet zich tegen de toekomstige plannen van de buslijnen van het R-Net die de verwachte verkeersonveiligheid en schade aan het milieu met zich mee zouden kunnen gaan brengen.

Door Piet van Kampen

Kan het tij nog worden gekeerd? Het verdwijnen van bomen en fietspaden omwille van een nieuwe buslijn die volgens berekeningen 90 seconden tijdwinst op moet leveren? Het zijn plannen die achter de burelen worden gesmeed maar hoe realistisch zijn deze? Het actiecomité van KSV waarvan Daniëlle Hoek en Suzan Verdoes de kartrekkers zijn heeft sinds 2015 de hakken in het zand gezet. Er werd een petitie met 4700 handtekeningen aan burgemeester Frank Koen overhandigd. Om de gemeenteraad te overtuigen dat er wel degelijk goede alternatieven zijn werd er afgelopen zaterdag op initiatief van KSV een fietstocht langs de beoogde knelpunten georganiseerd. Vrijwel de hele gemeenteraad beklom de stalen rossen.


Ander beeld

Adger van Helden (CDA) vond het interessant en informatief. 'Je krijgt een ander beeld in de praktijk dan van een papieren kaartje. Dan komt het gevoel naar boven. Ik denk dat de actie van KSV tegen de voorgenomen plannen een kans maakt' is hij voorzichtig in zijn uitspraak. 'Er kunnen inderdaad verkeersonveilige situaties ontstaan' is hij van mening na de fietstocht.

Tijdens elke stop werd er uitleg gegeven wat de voor- en tegens waren en de alternatieven die KSV na veel en voorbereidend huiswerk had gemaakt. Een geweldig voorbeeld van burgerinitiatief. Daniëlle Hoek was uiterst tevreden over de informatieve fietstocht waarin de raadsleden inzicht hebben gekregen over wat de mogelijke consequenties zijn als de plannen van het R-Net überhaupt doorgaan. 'Ik denk dat er nu serieus over na zal worden gedacht. In maart wordt ons voorstel in de gemeenteraad behandeld. En misschien moeten wij zelf rechtstreeks naar de Provincie' blikt zij vooruit.