Kees van der Plas: 'Ik heb mensen in goedheid en slechtheid diepgaand leren kennen'. | Foto: Piet van Kampen
Kees van der Plas: 'Ik heb mensen in goedheid en slechtheid diepgaand leren kennen'. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Notaris Kees van der Plas zet er een streep onder

afscheid n Geen ondertekening van een officiële acte zoals de afscheid nemende notaris al talloze keren in zijn leven heeft gedaan. Hij zet per 31 januari op zijn laatste werkdag op het notariskantoor Verhees Notarissen een punt achter een veertigjarige succesvolle carrière. Zonder handtekening. Maar hij is nog niet uitgeblust.

Door Piet van Kampen

Van der Plas (65) heeft bewust naar zijn afscheid toe geleefd in de wetenschap dat hij een zeer kwalitatief team op het kantoor achterlaat. Daarom valt het afscheid hem ook niet zwaar. 'Wij hebben een uitstekende organisatie op een kwalitatief hoog niveau' weet de afscheid nemende notaris. Naast de vijf collega-notarissen zijn er ook acht kandidaat-notarissen werkzaam op het kantoor wat hij achter zich laat. Enige trots kan Van der Plas niet ontzegd worden. De aimabele Kees gaat zeker niet naar de geraniums staren maar zal in eigen huis als gecertificeerd executeur-testamentair nog de nodige zaken willen behandelen. Niet meer op kantoor. 'Want weg is weg' klinkt het vastberaden.


Loopbaan

Van der Plas studeerde notarieel recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, de basis voor zijn carrière die hij als kandidaat-notaris bij Verhees begon. In 1989 werd hij 'de echte notaris' die vele zaken behandelde. De laatste tien jaren heeft Van der Plas zich gespecialiseerd in het Frans recht. Waarom? Kees licht het toe. 'Veel Nederlanders - waaronder ikzelf - hebben een tweede huisje in Frankrijk. Daar gelden heel andere regels. Andersom is het zo dat Nederlanders die in Frankrijk wonen ook nog bezittingen in Nederland hebben. Het is af en toe complex', glimlacht hij. Vanwege zijn specialiteit op dit gebied – uniek in Nederland- heeft hij al vele lezingen over dit onderwerp gegeven. Na zijn pensioen wil Van der Plas nog verder gaan in studie Frans recht en hierover de nodige artikelen schrijven. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.


Terugblik

De bekende Katwijker blikt met genoegen terug over hoe het kantoor dat met een notaris begon uitgroeide tot een team van zes notarissen en acht kandidaat-notarissen. Mede door de fusie met Sandtlaan Notarissen.
Cliënten uit heel Nederland weten met name vanwege de specialiteit in het Franse recht de weg naar het kantoor te vinden. Natuurlijk ook uit de eigen gemeente en regio omtrent de bekende zaken rondom hypotheeksluitingen en testamentaire zaken. De specialisatie in het Frans recht komt na het vertrek van Kees in vertrouwde handen van collega Stan van Heijst.

Over Frankrijk gesproken. Kees hoopt daar samen met zijn echtgenote Liesbeth vaker in hun huisje te vertoeven. 'Zij is een fantastische vrouw en heeft mij altijd gesteund in mijn werk en zonder een goede achterban kun je dit niet doen' bekent hij na zoveel jaren ervaring. 'Ook meer tijd voor kinderen, kleinkinderen, lezen, stedentrips, muziek en sport'. Kortom. Kees van der Plas heeft nog een hele horizon voor zich na een boeiende loopbaan waarin hij fantastische en bizarre zaken heeft behandeld. 'Mensen in goedheid en slechtheid diepgaand heeft leren kennen'.


Leu en Lenie doen 'goed werk' in Katwijk Centrael

satire n In de eerste aflevering van een nieuwe serie Katwijk Centrael nemen de makers Ruud Minnee, Adri van Beelen en cameraman Jaap Arnoldus een kijkje in Haarlem, op zoek naar Jos Wienen met de prangende vraag: Kan Wienen al een beetje wennen? Nou, dat valt bepaald niet mee.

Deze week en volgende week kan iedereen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg na ruim twee jaar weer genieten van een gloednieuwe aflevering van het satirische programma Katwijk Centrael. Waarin natuurlijk volop aandacht is voor Katwijkse zaken. Met onder meer de ouwe getrouwen Kees an de wal en Leu en Lenie.

De makers van Katwijk Centrael kwamen in 1995/1996 met het programma Kustgangers, dat meteen al patent had op kolderieke, absurdistische humor. In 1999 werd het programma omgedoopt in Katwijk Centrael, met een aantal afleveringen die ook onder de naam De Wip en de Wap Show werden uitgezonden.

In Katwijk Centrael zagen types het levenslicht als Ome Piet en Tante Nel, schaduwwethouder Dubbeldam, de heren De Geek en Bekkenbreed, Kees an de wal, de waterdrager, Kuyt en Kruyt, de mannen van de Binnenlandse Veiligheids Dienst, de mannetje in 't Skuurtje en Leu en Lenie. Stuk voor stuk tamelijk vreemde figuren die Katwijk op de hak namen.

Een deel van hen komt weer terug in een aantal nieuwe afleveringen die vanaf deze maand worden uitgezonden. Zo denkt Gijs van 'Kees an de wal' dat hij nu definitief kan binnenlopen en gaan Leu en Lenie in het kader van zorgen voor de medemens een oude man helpen bij het huishouden. Dat sommige mensen, lees Leu, een heel andere opvatting hebben over het begrip 'zorgen' wordt pijnlijk duidelijk. Ook de oudere jongeren Henkie en Nelis zijn weer van de partij. Zij gaan op zoek naar ander vertier dan het oude vertrouwde zuipe, slope, wijve…

Katwijk Centrael wordt uitgezonden op de nieuwe tijdstippen: 7.30 uur, 12.00 uur, 18.00 uur en 21.30 uur.