Martin Kalkman krijgt bloemen en felicitaties van wethouder Knape. | Foto: Piet van Kampen
Martin Kalkman krijgt bloemen en felicitaties van wethouder Knape. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Veertig jaar in een wereld van lekkers

marktjubileum n Vorige week vrijdag werd marktkoopman Martien Kalkman op de Katwijkse weekmarkt verrast. Namens de gemeente bracht wethouder Jaco Knape een bezoek aan de kraam van de man die al veertig jaar een vast gezicht is op de markt. Een moment dus om de koopman even in het zonnetje te zetten.

Door Piet van Kampen

Het moest blijkbaar zo zijn dat het een stralende winterdag was waarop Kalkman in het zonnetje werd gezet. Hij nam er met plezier even de tijd voor om achter de toonbank vandaan te komen om zich door Knape toe te laten spreken. Het was de pers ook niet ontgaan want er was van diverse zijden belangstelling voor de man die al veertig jaar een vaste waarde op vrijdag op het marktplein is. Knape: 'Jij bent een begrip geworden. Jouw vader is destijds begonnen op de Karel Doormanlaan en dat heb jij allemaal nog mee gemaakt. In de loop der jaren is het allemaal uitgedijt' en hiermee doelde de wethouder op het feit dat het assortiment enorm is uitgebreid. De fraaie en kleurrijke collectie zoetwaren die een blikvanger op de weekmarkt vormen hebben het aanvankelijke assortiment kruidenierswaren verdrongen. Er is op chocola- en zoetwarengebied een assortiment om van te watertanden. Knape: 'Toen ik hier naast nog directeur van de Groen van Prinstererschool was, was het op vrijdagmiddag altijd snoepmiddag en de leerlingen kochten snoep bij jou en kwamen soms te laat op school'. Blijkbaar was de keuze erg moeilijk.


Doorgaan

Martien Kalkman (61) gaat sowieso door tot zijn 67e. Als lid van de Katwijkse marktcommissie heeft de gepassioneerde zakenman ook nog markten in Wassenaar, Wateringen, Noordwijk en Rijswijk. 'Met mensen omgaan is hartstikke leuk en ook de Katwijkers zijn een gezellig volkje' erkent Kalkman die zelf ook een olijke en gezellige prater is. Samen met zijn zoon Paul en twee medewerksters ging hij na de 'plechtige onderbreking' weer achter de toonbank. Een kleurrijke man in een stand die meer dan kleurrijk is en de vele lekkernijen de klant tot kopen uitnodigen.