Er waren veel duiven te bewonderen tijdens de kleindierententoonstelling van Ko-Plu-KO bij De Uiver. | Foto: Piet van Kampen
Er waren veel duiven te bewonderen tijdens de kleindierententoonstelling van Ko-Plu-KO bij De Uiver. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Minder veren maar toch prijzen voor Ko-Plu-KO bij De Uiver

kleindieren n Vorig weekend konden er tijdens de tentoonstelling van de Konijnen- en Pluimveefokkersvereniging Katwijk en Omstreken weer mooie duiven en konijnen worden bewonderd. Helaas ontbraken vanwege de vogelgriep de hoenders en dwerghoenders, dit tot grote teleurstelling van het bestuur.

Door Piet van Kampen

Voorzitter Henk van der Nagel en secretaris Arie Smit betreuren het dat er deze keer slechts 114 dieren waren te bewonderen in tuincentrum De Uiver. 'Vorig jaar waren er dat nog 260' blikt het duo terug. De vereniging die in 1935 werd opgericht en momenteel veertig leden telt heeft betere tijden gekend.

'Ooit hadden wij in sporthal Cleijn Duin wel 800 dieren en dat waren hoogtepunten', haalt Smit herinneringen op. 'Nu zijn wij blij dat onze club de laatste jaren bij De Uiver onderdak heeft. Eigenaar René Ravensbergen doet alles voor ons. Hij haalt de materialen op en brengt ze ook weer weg. Daar zijn wij hem ontzettend dankbaar voor'.


Beperking

De vogelgriep van nu en het konijnenvirus van vorige zomer waren er dus de oorzaak van dat het aanbod van de pronkjuwelen van de fokkers minder was dan voorheen. Een fokker die dertig Vlaamse reuzen aan het virus ten onder zag gaan ziet verder van het fokken af. Er zijn meerdere beestjes gestorven.


'De konijnen die hier zitten zijn ingeënt', zegt Henk van der Nagel. 'Alle dieren zowel de duiven als de konijnen zijn van prima kwaliteit', benadrukt hij. Vier konijnen verdienden het hoge predicaat F en dat staat voor fraai. Een duif van Jan Star verdiende zelfs de U van uitstekend'.

Smit: 'De keurmeesters komen graag naar Katwijk omdat zij weten dat wij altijd goede dieren hebben. Ze waren ook nu weer lovend over de kwaliteit. Dat geeft een goed gevoel. Ondanks het slechte weer is de belangstelling toch groot en komen ouders met kinderen hier graag naar toe', klinkt het dan weer optimistisch. 'Zij zijn zeer geïnteresseerd'.


Doorgaan

Ondanks de tegenslag van de vogelgriep en het konijnenvirus laat het bestuur zich niet uit het veld slaan. 'We gaan gewoon door' klinkt het vastberaden. 'Ik ben blij dat het ook dit keer weer is doorgegaan' zegt Van der Nagel. Nieuwe fokkers zijn van harte welkom. Niet alleen uit de gemeente Katwijk maar ook uit de regio waar nu ook al fokkers lid van de club zijn. Zij kunnen bellen naar Arie Smit, 071-4074679.