De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie werd druk bezocht om goede wensen met elkaar uit te wisselen. | Foto: Piet van Kampen
De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie werd druk bezocht om goede wensen met elkaar uit te wisselen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Burgemeester koen: 'We moeten het vertrouwen verdienen'

nieuwjaarsrede n De traditionele Nieuwjaarsreceptie werd weer druk bezocht. Uit alle lagen der bevolking werden er in de hal van het gemeentehuis weer de nodige handen geschud. De beste wensen en nu maar hopen dat 2017 weer het nodige goede mag brengen want 2016 was wereldwijd gezien geen jaar om vrolijk van te worden.

Door Piet van Kampen

Interim-burgemeester Koen begon zijn toespraak met de gruwelijke gebeurtenissen in onze wereld aan te kaarten. Het deed denken aan Mr. G.J.B. Hilterman die decennia geleden in zijn TV-programma 'De toestand in de wereld' presenteerde. Niets nieuws onder de zon want ook in vervlogen jaren was er al een hoop ellende op de aardbol.
De brandhaard van moordpartijen in Syriƫ en de vele vluchtelingen passeerden de revue. Op economisch gebied: Wat zijn de gevolgen van de Brexit en wat gaat de vaak omstreden Donald Trump voor zijn land en de betrekkingen in de wereld betekenen? Het lijkt de ver van mijn bed situatie waarmee we dagelijks via de media geconfronteerd worden. Over het economisch herstel in eigen land was de burgervader wel optimistisch.


Vertrouwen

De rode draad die door de speech heen liep betrof het vertrouwen in de landelijke maar vooral ook de plaatselijke overheid. Er is bezuinigd op het gemeentelijke ambtenarenapparaat waardoor er werkdruk is ontstaan.
'We moeten het vertrouwen winnen en verdienen en dat vraagt om herbezinning. Na het vertrek van burgemeester Jos Wienen (die Koen overigens prees) is er nog genoeg te doen in de gemeente Katwijk. Het veiligheidsbeleid, de leefbaarheid in de wijken, armoedebestrijding, het terugdringen van de werkeloosheid, huisvesting, jeugdzorg, onderwijs en geestelijke gezondheidszorg. Het bebouwen van voormalig vliegkamp Valkenburg de Rijnlandroute, de verbreding van de N206, de invulling van de Duinvallei' somde de burgemeester op. Aanpassing van gemeentelijke taken en de organisatie met betrekking tot het sociale domein en de invoering van de Omgevingswet.