Blide gezichten bij de uitreiking van de zeven Meerburgprijzen. | Foto: Piet van Kampen
Blide gezichten bij de uitreiking van de zeven Meerburgprijzen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Zeven Meerburgprijzen

meerburg n Voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie werden er in de raadszaal van het gemeentehuis weer de D.F.E. Meerburgprijzen uitgereikt. Na het overlijden van Dirk Meerburg in 1989 werd de Stichting Herinneringsfonds opgericht en vanuit dit fonds worden er jaarlijks geldbedragen gedoneerd aan personen, verenigingen of instellingen.

Door Piet van Kampen

Dit jaar was het Marjolein Meerburg, kleindochter van de naamgever van de prijzen en tevens dochter van Arend Meerburg die vorig jaar plotseling overleed. Als nieuwe voorzitter van de stichting sprak zij enkele toegewijde woorden ter nagedachtenis aan Arend die 'voorheen op zijn eigen karakteristieke wijze de prijzen uitreikte'. Zij refereerde ook aan het vertrek van burgemeester Jos Wienen die deel uitmaakte van het bestuur. In de statuten van de stichting is opgenomen dat de burgemeester ook lid van het bestuur dient te zijn. Dus wie wordt de volgende? Als nieuw bestuurslid werd Hans Oudwater aan de aanwezigen voorgesteld.

'Wij besteden extra aandacht aan doelstellingen en vragen voor volgend jaar extra aandacht voor passende aanvragen. Graag ook handelsactiviteiten en zelfwerkzaamheid uit alle kernen van de gemeente' benadrukte Marjolein.'
Dit jaar waren er achttien aanvragen en er zijn er zeven gehonoreerd. Cees Barnhoorn werd verblijd met € 500,- om een nieuw boekje met pentekeningen over de kerken in de gemeente uit te kunnen brengen. De bouwcommissie van de Hervormde gemeente ontving € 1.500,- voor de restauratie van vier glas in lood ramen. Voor de Kunstvereeniging Katwijk werd ook een bedrag van € 1.500,- uitgetrokken voor het aanschaffen van een cinemaprojectieset. Leendert de Vink en Jaap van der Marel werden verblijd met € 1.000,- voor de samenstelling van het Katwijks woordenboek. Shantykoor Kattuks Volk kan met € 500,- een mengpaneel, headset en kabel kopen en het Genootschap Oud Rijnsburg kreeg € 1.000,- geschonken om het mausoleum dat gerenoveerd wordt van informatie te voorzien. Tenslotte kreeg Ton Frissen een aanmoedigingspremie van € 1.000,- voor de organisatie van Haringrock.