Bewoners konden kennis nemen van de plannen voor omgekeerd afval inzamelen. | Foto: Piet van Kampen
Bewoners konden kennis nemen van de plannen voor omgekeerd afval inzamelen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Afval omgekeerd inzamelen, hoe werkt dat?

Afval n Tijdens een informele inloopsessie op 19 december konden inwoners kennis nemen van de plannen van de gemeente om het afval op een andere wijze te gaan inzamelen. Het riep zo her en der wat vraagtekens op. Ideeën en wensen konden kenbaar worden gemaakt.

Door Piet van Kampen

Afval hergebruiken is op zich een goede zaak. Zeker als het om papier, plastic en groente en tuinafval gaat. Daar kunnen via recyclingprocessen weer bruikbare producten of grondstoffen van worden gemaakt. Eigenlijk niets nieuws onder de zon. Alleen de wijze van inzamelen gaat veranderen zoals het nu uitziet. 'Een goed idee' vond een bewoonsters van de wijk Rijnsoever. 'Ik ben zeer milieubewust, maar ik wil graag heldere voorlichting hebben van de gemeente over de nieuwe manier van inzamelen. Ik sta er achter maar heb nog de nodige vraagtekens'.

Verder lopen

Wat houdt het voorgenomen plan van de gemeente in? Een bewoonster van de wijk Synthese vroeg zich af of zij nu verder met het huishoudelijk restafval zou moeten lopen als er ondergrondse containers zouden worden geplaatst. De intentie van de gemeente is om papier, plastic en groente- en tuinafval dichterbij huis op te halen. De resten van het overige huisafval zal in sommige gevallen verder weg moeten worden gebracht. Het verschilt per wijk. 'Laat het zoals het nu is' hoopte de bewoonster. 'Ik denk ook mee voor anderen. Wat moeten de mensen met de luiers van de baby? Wat te denken van ouderen met incontinentieproblemen. Waar moeten zij met hun restproducten naar toe? Het zijn openstaande vragen. Veel mensen brengen hun papier al jaar en dag naar de containers bij sportverenigingen. Dat zal altijd wel zo blijven. In oktober werd er een groot onderzoek onder de burgers gehouden over de tevredenheid over de inzameling van het afval. Daarna werd er in november een klankbordgroep in het leven geroepen bestaande uit leden van wijkraden, instellingen en verenigingen om een helder beeld te vormen. Na de meedenksessie waarin veel uiteenlopende reacties door de medewerkers van de gemeente werden genoteerd, zoals graag het Kliko systeem handhaven, het papier niet persé aan huis hoeft te worden opgehaald, wordt er intensief nagedacht over de nieuwe opzet. 'Als de heffing op afvalstoffen maar niet omhoog gaat' sprak een bezoekster de wens uit.

Wordt vervolgd.