Het bouwplan voor de renovatie van de Visserijschool werd goed ontvangen. | Foto: Piet van Kampen
Het bouwplan voor de renovatie van de Visserijschool werd goed ontvangen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Bouwplan Visserijschool valt overwegend in goede aarde

plan n Gesteggel blijft er altijd. De een wil zus, de ander weer zo. Uiteindelijk ligt er een mooi plan op tafel om de verpauperde Visserijschool, waarvan wooncorporatie Dunavie eigenaar is, te renoveren en er samen met woningbouw een mooi geheel van te maken. Genodigde buurtbewoners konden er tijdens een inloopbijeenkomst in 't Zandgat kennis van nemen. Het liep overigens geen storm.

Door Piet van Kampen

Het markante gebouw, waar ooit vele Katwijkse jongemannen hun eerste stappen zetten naar het beroep, staat reeds enkele jaren leeg. Het is een gemeentelijk monument en een blikvanger voor degenen die vanuit de Hoornes richting de kust rijden. Doch die blikvanger lijkt der dagen zat in de staat waarin het nu verkeert. Slopen was niet aan de orde. Wel om te bezien hoe het pand een nieuw leven ingeblazen zou kunnen worden. Eigenaar Dunavie zette de tekenaars aan het werk. De eerste ontwerpen werden van tafel geveegd omdat deze met zes woonlagen voor de naast gelegen aanbouw te hoog waren. Een platform van omwonenden werd bij de ontwerpen betrokken. Het voorlopige voorstel dat nu op tafel ligt werd voor het overgrote deel positief ontvangen.

'Ik wil er in'

Het echtpaar Van Rijn bekeek zorgvuldig de maquette en de tekeningen van de elf koopwoningen die in het pand van de Visserijschool zijn ingetekend. Daarnaast is er aan de westkant een ontwerp voor 21 huurwoningen. 'Ik zou er zo in willen,' zegt mevrouw Van Rijn die momenteel nog op steenworp afstand woont. 'Maar ik moet eerst even rekenen en als je het geld hebt zou ik er graag willen wonen'. Het echtpaar Wim en Tinie Haartsen zijn belangstellende buurtgenoten, maar wonen tot op heden haar hun zin aan de Rijnmond. 'Het is een mooi ontwerp en er is zorgvuldig gekeken naar de omgeving', is de visie van Wim Haartsen.

Het zijn reacties van betrokken omwonenden die er positief tegenover staan. De bestemmingsplanprocedure moet nog worden doorlopen. Het kan sommigen niet snel genoeg gaan want zij zijn het zat om tegen die ouwe troep aan te kijken. In het ontwerp heeft de architect in ieder geval rekening gehouden met het zicht op de markante toren die boven het geplande wooncomplex uitsteekt. Komend vanaf de Boulevard en de Rijnmond blijft deze blikvanger in ieder geval duidelijk in beeld.