Theo van Zuylen heeft een speciale kerstvideoproductie gemaakt. Deze is te zien met de kerstdagen in de Dorpskerk. | Foto: Piet van Kampen
Theo van Zuylen heeft een speciale kerstvideoproductie gemaakt. Deze is te zien met de kerstdagen in de Dorpskerk. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Bijzondere kerstvieringen en videoproductie in de Dorpskerk

filmproductie n Het kerstverhaal is eeuwenoud. Jaarlijks worden de 'feestdagen van het jaar' gevierd in familiekring met een uitgebreide dis. Vaak een overdaad aan culinaire hoogstandjes of gezellig gourmetten. Wordt op deze gezellige momenten ook nog wel eens nagedacht waarom wij met elkaar Kerstmis vieren? Wat is de oorsprong hiervan? Theo van Zuijlen legde in een speciale videoproductie vast wat Kerstmis eigenlijk betekent.

Door Piet van Kampen

Van Zuijlen de bedenker, de schrijver van het script, het maken en monteren van de film is maandenlang op verschillende locaties in de gemeente met 70 vrijwilligers in de weer geweest om tot een prachtig eindresultaat te komen. Een van hen is Arend Buitenhuijs die veel hand- en spandiensten tijdens de productie verrichte. Arend: 'Ik heb bewondering voor Theo wat hij er allemaal voor doet. Zijn film zet volwassenen ook aan het denken'. In de film die tijdens de twee kerkdiensten wordt vertoond spelen veel kinderen en enkele volwassenen uit de Hervormde gemeente van Katwijk aan de Rijn een belangrijke rol. Daarom is het voor velen zo herkenbaar. De achterliggende gedachte is echter dat de reden waarom wij met elkaar Kerstmis vieren weer helder wordt. Zouden wij Jozef en Maria nog onderdak bieden als zij vandaag aan de deur zouden kloppen?

Het is de derde keer dat Theo van Zuijlen deze productie verzorgt. Twee keer eerder had hij hiermee een geweldig succes in Rijnsburg, onder andere in de Wilhelminaschool die hem destijds vroeg om een speciale kerstproductie te verzorgen. Het inspireerde hem. Nu heeft Van Zuijlen met zijn vrijwilligers weer een aangrijpende film gemaakt. 'Er is niets geknutseld aan het kerstverhaal', benadrukt de producent. 'Het wordt gespeeld door kinderen en volwassenen van nu'. Op Facebook en Instagram is te bekijken hoe de voorbereidingen op diverse locaties werden gefilmd. RTV Katwijk zal na Kerstmis ook nog de beelden vertonen. De film wordt tijdens de diensten op 24 december om 17.00 en 19.00 uur vertoond. Nog een reden te meer om naar de Dorpskerk in Katwijk aan de Rijn te gaan.