Het zit erop voor directeur André van der Tuijn. Na decennialang in het onderwijs te hebben gewerkt, gaat hij met pensioen. | Foto: Piet van Kampen
Het zit erop voor directeur André van der Tuijn. Na decennialang in het onderwijs te hebben gewerkt, gaat hij met pensioen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

André van der Tuijn neemt afscheid na 43 jaar onderwijs

n Van der Tuijn: 'Ja ja, het zit er nu echt op'

pensioen n Het einde van een tijdperk. Een werkzaam leven lang in het onderwijs. Op de laatste schooldag voor de kerstvakantie neemt de aimabele directeur afscheid van 'zijn school, zijn collega's en zijn leerlingen'. De Mr. J.J.L. van der Brugghenschool zal het voortaan zonder hem moeten stellen. Zonder de man die met veel passie zijn beroep uitoefende.

Door Piet van Kampen

Van der Tuijn is een geboren en getogen Leidenaar maar heeft in de loop der jaren de Katwijkers ook in zijn hart gesloten. Katwijk was zijn woon- en werkgebied. 'Het zijn goede mensen en ik kan ook ontzettend goed met hen opschieten'. Dat de man met een Mulo, Havo en Pabo opleiding in zijn bagage in Katwijk terecht kwam was min of meer toeval. Na zijn afgeronde studie gingen er sollicitaties uit. Naar Lexmond, Leiderdorp en Katwijk. Lexmond zag hij niet zo zitten maar het liefst had Van der Tuijn een job in Leiderdorp, lekker dicht bij huis gehad. Het werd uiteindelijk Katwijk omdat de Van der Brugghenschool als eerste positief reageerde. 'Ik heb er nooit geen spijt van gehad' bekent de afscheid nemend directeur openhartig.


Vooruitstrevend

In 1973 stond André voor het eerst voor de klas. Destijds heette dat nog de derde klas. Via de vijfde klas nam hij plaats achter de lessenaar voor de zesde klas (tegenwoordig groep 8). In 2003 werd de functie van directeur aangeboden, een nieuwe dimensie in zijn carrière. In dat jaar kreeg hij na een fusie met de Prins Willem Alexanderschool de verantwoordelijke taak over twee scholen. Het was hem toevertrouwd, de man die in 1984 de eerste PC in de school introduceerde.
'Ik kon mijn ei kwijt in het werken met de PC en wij waren ook de eerste school in Katwijk die met digitale schoolborden aan de slag ging'. Ondanks alles blijft hij bescheiden. 'Ik ben maar een radertje in het netwerk van ons team geweest. Je doet het met elkaar. Het vak heeft mij altijd op de been gehouden. Mijn slogan was altijd: 'Wij doen wat wij kunnen om de kinderen te leren wat zij zelf kunnen'. Hij haalt herinneringen op. Leuke uitjes met collega's en droeve momenten waarop twee leerlingen stierven. 'Dat heeft mij aangegrepen'. Tijd nu voor zijn hobby als voorzitter van de smalfilmliga in Leiden. 'Ook in huis is er nog genoeg te klussen'. Stil zitten zal hij zeker niet.