Op de openingsavond van de vogeltentoonstelling was er sprake van een gezellige drukte. | Foto: PR
Op de openingsavond van de vogeltentoonstelling was er sprake van een gezellige drukte. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Volop kleurenpracht bij 'De Kanarievogel'

vogeltentoonstelling n Van 8 t/m 10 december hield 'De Kanarievogel' haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in het gebouw van Stichting Kleindierensport Katwijk.

Voor de leden bestond dit evenement uit twee onderdelen: een wedstrijd waarin gestreden werd om de clubkampioenschappen van 2016 en een vogelshow waarin de voor de wedstrijd ingezonden vogels werden geëxposeerd. Mensen die helemaal in hun liefhebberij op gaan willen hun plezier graag met anderen delen. Zo ook de leden van 'De Kanarievogel', die de door hen gefokte vogels vorige week in een passende ambiance aan het publiek toonden.

Opening

De tentoonstelling werd op donderdag 8 december om 20.30 uur geopend. In zijn welkomstwoord memoreerde voorzitter Gert-Jan van Duijvenbode de afnemende animo van vogelliefhebbers om aan de jaarlijks tentoonstelling deel te nemen. Voor het voortbestaan van de club is de organisatie van een dergelijk evenement echter een 'must' en hij de riep de leden dan ook op deelname aan de wedstrijd onderling zoveel mogelijk te promoten. Vervolgens gaf hij het woord aan Hans van Egmond, voorzitter van het rayon Zuid-Holland Noord van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). Alvorens de tentoonstelling te openen mocht hij een aantal aanwezige jubilarissen het insigne opspelden dat verbonden is aan het 60 en 50 jarig lidmaatschap van de NBV, t.w. aan G. v. Rijn, W. Souverijn, I. Schaddee van Dooren, en C. Jonker. Nadat aan alle de jubilarissen een fraaie bos bloemen was uitgereikt werd de tentoonstelling voor geopend verklaard.


Vogelzang en kleurenpracht

Dit jaar waren op de tentoonstelling 309 vogels te bezichtigen. Vanaf de oprichting van de vereniging in 1949 geldt De Kanarievogel als een waterslagerbolwerk. Waterslagers zijn zangkanaries waarvan het lied elementen van de natuurlijke zang van de nachtgaal bevat. Ook dit jaar bestond meer dan de helft van de ingezonden vogels uit zangkanaries, waarvan het overgrote deel tot het ras waterslager behoorde. In de daarvoor gereserveerde ruimte kon volop van kanariezang genoten worden.
Verder was er op de tentoonstelling een ruime sortering kleur- en postuurkanaries, tropische vogels en kromsnavels te bezichtigen: in totaal 114 vogels. Met name de collectie tropische vogels viel op door de schitterende kleurenpracht. Op de openingsavond was er sprake van een gezellige drukte en ook op vrijdag en zaterdag wist menigeen de weg naar het tentoonstellingsgebouw aan de Oude 's Gravendijckseweg te vinden.

Prijswinnaars

De belangrijkste prijswinnaars van de clubkampioenschappen van 2016 waren: Bondskruis NBvV: Freek Schot met waterslager. Verenigingskruis: Piet Hagenaars met kleurkanarie en Gert-Jan van Duijvenbode met oranjekaakje. Harzers: 1e prijs: Piet Hagenaars. Waterslagers: meesterzanger en kampioen stammen, Freek Schot; kampioen stellen: Tinus Teeuwen en kampioen enkelingen: Boudewijn van der Stelt.
Kampioen kleurkanaries: Piet Hagenaars. 1e prijs Zebravinken en Japanse meeuwen: Cor Jonker met zebravink. Kampioen bronzemannen en zilverbekken: Jaap Plokker met spitsstaartbronzeman. Kampioen Australische prachtvinken: Cor Jonker met gordelgrasvink. Kampioen overige tropen en kromsnavels: Gert-Jan van Duijvenbode met oranjekaakje.


Gratis excursie langs de vloedlijn

strandexcursie n Deze winter geven de natuurgidsen van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) regio Leiden strandexcursies in Katwijk op zaterdag 17 december (13.00 uur), zaterdag 28 januari 2017 (10.00 uur), zaterdag 25 februari 2017 (10.00 uur) en zaterdag 18 maart 2017 (13.30 uur).

Op zaterdag 17 december is het om even voor 13.00 uur verzamelen op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg, op de hoek bij de KNRM-loods.
Om 13.00 vertrekt de groep om zich te laten verrassen door wat er langs de eb- en vloedlijn is te vinden. De excursie duurt anderhalf à twee uur, afhankelijk van het weer en wat er te vinden is. De excursie is gratis en voor alle leeftijden.

Hout met boormossels. | Foto: PR