Agenten rekenen na een stevige actie de 'verdachte' in. | Foto: PR
Agenten rekenen na een stevige actie de 'verdachte' in. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Poolster op stelten door politieactie

Oefening n Werkt de buurtwhatsapp? Het antwoord hierop kwam vorige week woensdagavond toen een ludieke actie van de politie een aantal mensen op de been bracht. Wellicht ook mede door de politiehelikopter die laag boven de omgeving van de Melkweg in de lucht hing te ronken maar belangrijker nog: vanwege de meldingen die via de buurtwhatsapp werden door gegeven.

Door Piet van Kampen

De buurtwhatsapp is een nieuw hulpmiddel om de wijk veiliger te maken en ter ondersteuning van de politie. Na de melding dat er een woninginbraak in de Vloedstroom was gepleegd kwam de informatiestroom op gang. Een buurtbewoner had zich al rap bij de Lidl aan de Melkweg geposteerd en kreeg diverse meldingen binnen.
Het sneeuwbaleffect werkte. De situatie werd al snel duidelijk. Twee verdachten hielden zich in de omgeving op. De politiehelikopter ontdekte via de lichtbundel de eerste verdachte en deze kon door bikers van de Hermandad in de kraag worden gegrepen. De tweede verdachte ging er in een Volkswagen Polo vandoor maar werd door de agenten tot stoppen gedwongen. Hij gaf gehoor aan het bevel maar nam de benen. Uiteindelijk kon ook hij in de omgeving van het Noorderlicht worden gearresteerd.


Hebben ze hem al?

Een buurtbewoonsters was in allerijl op de fiets gesprongen en vroeg zich af of de tweede verdachte ook al was gepakt. Zij had dus alles via de whatsapp gevolgd. Op een andere hoek van de Melkweg had een scooterrijder zijn voertuig even geparkeerd om de stand van zaken te volgen. De man had er nog geen weet van dat het een en ander in scène was gezet. Na afloop van de actie werd via de diverse social media aan de buurtbewoners kenbaar gemaakt dat het om een test ging. Deze pakte dus goed uit want er hebben zich inmiddels 75 nieuwe deelnemers voor de buurtwhatsapp gemeld. Zij zien dus ook duidelijk het belang in van dit communicatiemiddel. Nu betrof het een testcase maar als het menens is eerst 112 bellen en dan via de app de berichtgeving doen.