Dominee Barend Weeginkg gaat emeriteren. Afgelopen zondag nam hij afscheid van Hervormd Katwijk. | Foto: Piet van Kampen
Dominee Barend Weeginkg gaat emeriteren. Afgelopen zondag nam hij afscheid van Hervormd Katwijk. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Dominee Barend Weegink gaat met emeritaat

n 'Het geloof is mooier dan wij denken'

Afscheid n 'Ik ga nog niet met mijn pootjes op tafel liggen' grapt de aimabele Weegink die afgelopen zondag zijn laatste en tevens afscheidsdienst in de Oude Kerk voorging. Een markanter Godshuis in Katwijk is nauwelijks denkbaar om na 24 jaar in onze kustgemeente werkbaar te zijn geweest afscheid te nemen en tevens na 40 jaar van zijn roeping.

Door Piet van Kampen

Barend Weegink begon zijn carrière in het Overijsselse Beerzerveld om vervolgens in Heerde en daarna in Steenwijk op de kansel plaats te nemen. Daarna verhuisde hij naar Katwijk waar hij beroepen werd en lange tijd zijn ambt vervulde. Een ambt dat veelzijdig is. Het is niet alleen maar de preek voor de zondagsdienst voorbereiden, iets wat hij met veel passie deed. 'Je moet elke keer naar een nieuwe insteek zoeken en inspelen op plaatselijke gebeurtenissen maar ook op de ellende in de wereld. De mensen verwachten iets van je. Je vormt een deel van de samenleving', filosofeert Weegink hardop.

In de Katwijkse samenleving waarin Barend en zijn echtgenote Rita zich al jarenlang thuis voelen, heeft de afscheid nemende dominee zich altijd prettig gevoeld. Het echtpaar blijft er ook wonen. 'Ik heb veel contact met de mensen gehad en heb gemerkt dat de Katwijkers sterke familiebanden onderhouden en dat ze doeners zijn, no nonsense, en soms mag er een tikkeltje beschouwelijkheid bij. Zij hebben mij hier respect en openheid gegeven', stelt de dominee tot zijn grote voldoening.


Een week is te kort

Het ambt van dominee kent nog veel andere kanten. Het bezoek aan gemeenteleden, verjaardag van kerkenraadsleden die hij trouw met zijn echtgenote Rita bezocht, vergaderingen, het geven van catechisaties, het sluiten van huwelijken en leiden van uitvaartdiensten, het is een greep uit het scala van werkzaamheden. Daarnaast nog de promotiestudie die hij sowieso wil afronden. Ondanks dat Weegink zijn 'vaste betrekking' vaarwel heeft gezegd is hij nog inzetbaar als waarnemend predikant in Scheveningen. Terugblikkend: 'Het geloof is mooier dan wij denken'. Hoogtepunten waren de bezoeken aan Bijbelse landen. 'Een dieptepunt was toen ik een jongere collega van mij, een leerling, moest begraven. Dat greep mij aan'. De afscheid nemende dominee gaat nog niet achterover leunen. Daar is hij nog veel te vitaal voor.