In de Theaterhangaar waren 600 leerlingen bijeen van scholen dieoorlogsmonumenten adopteren. | Foto: Piet van Kampen
In de Theaterhangaar waren 600 leerlingen bijeen van scholen dieoorlogsmonumenten adopteren. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Zeshonderd jongeren herdenken WO2 in de Theatherhangaar

monument n Een markantere plek om de hedendaagse jeugd aan de Tweede Wereldoorlog te doen herinneren is nauwelijks denkbaar. Natuurlijk weten zij hier niets van maar om de herinnering aan de gesneuvelden in die gruwelijke oorlog levend te houden is ruim dertig jaar geleden het project 'Adopteer een monument' gestart. In de Theaterhangaar waren 600 leerlingen uit het hele land vorige week woensdag vertegenwoordigd.

Door Piet van Kampen

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal comité 4 en 5 mei opende samen met Fred Boot deze bijzondere bijeenkomst. Boot is de man die de productie van het succesvolle theaterspektakelstuk Soldaat van Oranje bedacht. Avond aan avond zit het theater vol met volwassenen maar nu was het een ander publiek dat de zaal bemande. Jongelingen die aan de vele duizenden gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog moesten worden herinnerd.

Ruim 1500 basisscholen in den lande hebben inmiddels een oorlogsmonument geadopteerd. De groepen 7 en 8 verzorgen het monument. Middels het onderhouden en het reinigen indien nodig. Doch het is meer de geachte die er achter zit. Beseffen dat de vrijheid waarin zij nu leven niet vanzelfsprekend is. Doorgeven aan de volgende generaties wat vrijheid betekent.
Boot en Verbeet gingen er in hun voorwoord diep op in. De cast van Soldaat van Oranje zong twee aangrijpende liederen : Als wij niets doen en Morgen is vandaag. De hoofdrolspelers Valentijn Benard en Linde van den Heuvel benadrukten in hun toespraak nog eens hoe mooi en belangrijk het is om deze rol te mogen spelen.

Quiz

Enkele tientallen aanwezigen jeugdigen hadden de voorstelling van Soldaat van Oranje al eens gezien. Emma Twella en Dian Bootsma van het Marnecollege uit Bolsward echter nog niet. Graag zouden zij er een keer ooit heen willen. Zeker omdat zij tijdens de quiz die per smartphone of tablet kon worden gespeeld waarin vragen over de oorlog werden gesteld. De hedendaagse techniek zorgde voor projectie op schermen wie er allemaal mee deden. Namen en aantallen waren binnen no-time te lezen. Ook de vragen en antwoorden werden via de schermen zichtbaar. Er heerste een optimale stemming in het theater.

Belangrijker was echter dat de jongelingen uit het hele land er zich van bewust worden wat er zich generaties geleden heeft afgespeeld. En vooral doorgeven aan de volgende generatie.