Jake Prins was topscoorder in de wedstrijd tegen Lokomotief. | Foto: Wim Kulk
Jake Prins was topscoorder in de wedstrijd tegen Lokomotief. | Foto: Wim Kulk Foto: Cor de Mooy

Grasshoppers Heren 1 wint bekertopper

Basketbal n Donderdag 24 november stond voor de beker de uitwedstrijd tegen de kampioen van afgelopen seizoen in Eerste Divisie, Lokomotief uit Rijswijk op het programma.

Na de krappe winst in de thuiswedstrijd eind oktober, was het weer een prachtig affiche. Echter nu in de zeker voor dit niveau te kleine en voor uitteams moeilijk te bespelen Van Zweedenhal in Rijswijk. Lokomotief heeft daarom veel aan het thuisvoordeel en verliest hier ook zelden.

Aan Katwijkse zijde was Wesley Groen nog op vakantie en blessures bij Jepser Jobse (enkel) en Tim de Jong moest nog rust houden vanwege een achillesblessure.

In het volgepropte zaaltje opende Sjors Bootsman de wedstrijd met o.a. een score uit de break 0-4. Bij de thuisploeg vielen de schoten pas naar drie minuten, waarna ze wel meteen een voorsprong namen van 8-4. Vanaf dat moment ging de wedstrijd gelijk op en via driepunters van Joey Schelvis en Wouter Breel was de stand na tien minuten een licht voordeel voor de Rijswijkers: 19-18.

In het tweede kwart startte de thuisploeg aangemoedigd door het fanatieke publiek met twee drietjes en een inside score 27-18. Via vrije worplijn scoorde Koen Grimbergen en Sjoerd van Vilsteren 29-22. Jake Prins en Sjoerd van Vilsteren namen de ploeg op sleeptouw naar 34-34. Door een drietje van Glenn Schijff kwamen de mannen van Solar-systemen Grasshoppers voor het eerst weer op voorsprong 34-37. Via een score van Youri van der Linden en een break met bonus, zette Glenn Schijff de ruststand op 42-44.

In het derde kwart leek Lokomotief het heft in handen te nemen, maar het team van coach Reitsema had telkens het antwoord. Daarom liep de score snel op van 48-47 naar 60-59 via Jake Prins, Wouter Breel en Joey Schelvis. De Rijswijkers vonden steeds beter de ring via verre schoten of het bord. De thuisploeg zette de stand na 30 minuten op 72-70. Het kon werkelijk alle kanten op.

De kleine achterstand werd al snel in een 79-82 voorsprong omgezet door Joey Schelvis en een drietje van Sjoerd van Vilsteren en een score door Sjors Bootsman. De wedstrijd ging verder gelijk op met veel scores over en weer. De inside moves werden alleen met fouten afgestopt. Beide teams stonden veel aan de vrije worplijn.

Door Koen Grimbergen werd de voorsprong vergroot naar 88-93. Dezelfde speler scoorde na een steal een prachtige score met bonus vrije worp die werd verzilverd. Lokomotief gaf niet op en kwam onder luide aanmoedigingen van het publiek met driepunters terug tot 98-99. Vanaf de vrije worplijn met een prachtige aanvallende rebound van Koen Grimbergen zette hij in de laatste seconden via 2 vrije worpen de eindstand op 98-102.

Een prachtige teamprestatie om in deze moeilijke zaal de overwinning mee naar Katwijk te nemen. Dit houdt ook in dat voor de vierde keer op rij een team uit de Eredivisie voor een bekerduel naar sporthal Cleijn Duin komt. Opnieuw een topaffiche want tegenstander is Aris Leeuwarden wat ongetwijfeld zorgt voor een volle bak en een geweldige atmosfeer. De wedstrijddatum moet nog in overleg worden vastgesteld. De verwachting is begin januari.

Op zaterdag 3 december spelen de mannen van Solar-systemen Grasshoppers een thuiswedstrijd tegen nummer 2 van de Promotiedivisie, Landslake Lions uit Landsmeer. De sprongbal is om 18.00 uur in sporthal Cleijn Duin.