Het team van Mies Schoneveld is aanwezig om Gedenken in Licht te begeleiden. | Foto: PR
Het team van Mies Schoneveld is aanwezig om Gedenken in Licht te begeleiden. | Foto: PR Foto: PR

Gedenken in licht

licht n Bij een grote groep mensen bestaat er behoefte om geliefden die niet meer onder ons zijn te gedenken. Om aan deze behoefte tegemoet te komen organiseert Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding op 10 december 'Gedenken in Licht' in de aula op begraafplaats Duinrust aan de Parklaan in Katwijk.

"Jaarlijks begeleiden wij veel mensen naar hun laatste rustplaats. De familie en vrienden van deze overledenen hebben vaak nog lange tijd behoefte er even bij stil te staan. Daarom organiseren wij voor iedereen die iemand wil gedenken, jaarlijks een herdenkingsavond," vertelt Mies Schoneveld. "Er blijft echter behoefte aan herdenken, ook vele jaren na een overlijden. Dat was voor ons aanleiding om 'Gedenken in licht' te organiseren."

Sfeervol

De ruimte en omgeving worden sfeervol ingericht. Men kan gedenken met kaarslicht, zang en muziek. Er worden verhalen verteld, er is een rouwcoach aanwezig die desgewenst meewandelt en luistert. Men kan de namen van dierbaren opgeven die vervolgens worden voorgelezen.

"Rouwen en herdenken doet iedereen op zijn of haar eigen manier en daarvoor is op deze avond alle ruimte. Of je nu wilt luisteren naar de zang en muziek of juist stil wilt rondwandelen, bloemen neerleggen of een kaarsje wilt aansteken, alles kan. Daarom wordt het geen geregisseerde bijeenkomst. Men kan tussen 17.00 en 18.30 uur vrij in en uit lopen," verduidelijkt Mies. "Dat wij dit organiseren op Duinrust wil niet zeggen dat het alleen is voor mensen die daar een geliefde hebben achtergelaten. Iedereen die wil gedenken is welkom, ook als het gaat om iemand die misschien al vele jaren niet meer onder ons en op een andere plek begraven of gecremeerd."

Boodschap

Op welke manier men ook wil gedenken, gewoon stil zijn, een kaarsje aansteken of een symbolische boodschap in een vuurkorf achterlaten en daarmee de boodschap letterlijk de atmosfeer in sturen, er is alle ruimte voor. Mies: "Dus ongeacht wie je wilt gedenken, of hij of zij is begraven of gecremeerd, op Duinrust ligt of niet, voor ieder die wil gedenken is ruimte om dat op zijn of haar eigen manier te doen. Iedereen is welkom op 10 december tussen 17.00 en 18.30 uur op Duinrust. Vooraf aanmelden is niet nodig."