Op het voormalige vliegkamp werd het rijden op waterstof gedemonstreerd. | Foto: Pet van Kampen
Op het voormalige vliegkamp werd het rijden op waterstof gedemonstreerd. | Foto: Pet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Worden waterstofauto's het nieuwe rijden?

testrit n Vertegenwoordigers uit de autobranche, taxibedrijven, regionale politici, de provincie, medewerkers van de Omgevingsdienst West-Holland en leden van het Platform Schoon op Weg waren vorige week dinsdag in grote getale aanwezig op voormalig Vliegveld Valkenburg. Ook waren er studenten van de TU Delft, Eindhoven en Twente. Thema: Toekomst voor waterstofauto's.

Door Piet van Kampen

Het rijden in elektrische auto's neemt steeds grotere vormen aan maar er dient zich weer een nieuw fenomeen aan voor duurzaam en milieuvriendelijk rijden. De waterstofauto. Een schone brandstof die op verschillende manieren gewonnen kan worden – denk aan wind en zonne-energie.
De waterstof voert in de auto een brandstofcel aan die elektriciteit opwekt. Er volgt geen CO2-uitstoot, de auto heeft bij een volle tank van 5 liter een actieradius van ruim 500 kilometer en is geluidsarm. Voor een volle tank ligt de prijs op ca. € 60,-. Alexander Hablé, directeur Klimaat, lucht en geluid van het Ministerie van Milieu verzorgde de presentatie. Momenteel rijden er in ons land pas 28 auto's op waterstof en daarmee loopt Nederland achter op de ontwikkelingen bij onze Oosterburen.
Mede oorzaak is dat er slechts twee tankstations zijn, een in Rhoon bij Rotterdam en een in Helmond. Bovendien ligt de aanschafprijs momenteel nog erg hoog. Er moet € 55.000,- ex BTW voor worden neergeteld. Hyundai verwacht binnen een jaar 50 auto's aan de man te brengen, ook aan particulieren. De reeds verkochte auto's gingen er naar instanties zoals Rijkswaterstaat, TU Delft en de gemeente Arnhem. Alexander Hablé kwam in een waterstofauto en er kon worden proef gereden. Studente werktuigbouwkunde Mariska Bos van TU Twente reed rond in een speciaal model. 'Wij willen alles eruit halen en de techniek verder ontwikkelen', lichtte zij haar aanwezigheid met het opvallende voertuig toe.


Verwachting

Momenteel staan er tankstations gepland in Amsterdam, Arnhem, Delft en Eindhoven. In 2020 moeten volgens staatssecretaris Mansveld 20 stations operationeel zijn. De verwachting is dat er dan 2000 auto's op waterstof zullen rijden. Van 2025-2030 moeten ook bussen op deze nieuwe energiebron gaan rijden. De doelstelling is om 70-80 % minder CO2-uitstoot te realiseren. Nu de prijs nog omlaag om de particulier er warm voor te krijgen.


Politie valt binnen in Zwanenburg

Senioren n Afgelopen vrijdag viel een politiemacht samen met heel veel medewerkers van het welzijnskwartier en ambtenaren het Dienstencentrum de Zwanenburg binnen.

Dit overvalteam kwam gelukkig met goede bedoelingen binnen zodat de leden van de AOBK heel snel hun angst konden laten varen. Op het moment van binnenkomst werd de laatste bingomiddag van het jaar onder auspiciën van de AOBK gehouden. Men had net de pauze ingezet waarbij de koffie met overheerlijke mergpijpen en rondo's werden voorgeschoteld en, naar later bleek, geschonken door het overvalteam.

Waarom kwam het welzijnskwartier de anders zo sfeervolle bingo verstoren? Dit had te maken met de landelijke actie om het bedriegen, misleiden, bestelen en zelfs mishandelen van ouderen in onze samenleving onder de aandacht te brengen en men deed dit eigenlijk met veel vernuft. Mensen die hier geregeld mee te maken hebben, zoals sociaal werkers en mantelzorgers, hebben een kwartetspel ontwikkeld waarop alle zaken die op de loer liggen voor ouderen, zoals hierboven geschetst, in verwerkt zijn. De leden van de AOBK welke nagenoeg allemaal onder die doelgroep vallen werden dus op deze manier bijgebracht hoe onverhoeds zij slachtoffer kunnen worden. Juist uit een hoek waar je het niet zou verwachten maar tegelijkertijd werden zij erop gewezen hoe zij hiermee om kunnen gaan en wat zij kunnen doen. Een zeer nuttige middag wat eigenlijk ook niet eens een storing was in het anders zo fel gespeelde bingospel. Men vond het zelfs een bijzondere leuke gezellige bijkomstigheid zo'n ouderwets kwartetspel. Na het bedanken van de direct betrokkenen werd na een onderbreking van een uur toch weer de bingo hervat. Het enige wat er bij inschoot deze middag was de gebruikelijke verloting.
Ook lid worden van de AOBK of de foto's van de middag bekijken? bezoek dan eens www.aobk.nl Voor leden van de ANBO die willen switchen en niet meer willen betalen dan nodig is die hebben nog een paar dagen. Hun opzegging moet voor 4 december binnen zijn anders zitten zij weer een jaar aan dat lidmaatschap vast. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je geen lid mag zijn van de ANBO en de AOBK.


Andreaskoffieochtend

crea-ochtend n In het Kerkhaventje is op dinsdag 6 december een koffie/creatieve ochtend.

In het eerste gedeelte verteld Jolanda over een project in Guatamala waar World Servants, dat is een internationale hulpverleningsorganisatie met een protestants-christelijke grondslag, zich inzet voor o.a. de bouw van klaslokalen.

Na de pauze worden er kerstkransen gemaakt. De kosten bedragen 10 euro. De opbrengst hiervan is voor World Servants. Opgeven hiervoor is niet nodig. Wel graag een kniptang of mesje meenemen.


Vanaf 9.15 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 9.30 uur en duurt tot ca. 11.30 uur.