Locoburgemeester Jacco Knape reikt de gemeentelijke erepenning uit aan kunstenaar Gerard Brouwer. | Foto: Esther Luijk
Locoburgemeester Jacco Knape reikt de gemeentelijke erepenning uit aan kunstenaar Gerard Brouwer. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Gerard Brouwer ontvangt gemeentelijke erepenning

erepenning n Afgelopen zaterdag werd in het DunAtelier de overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Gerard Brouwer geopend. Tijdens de feestelijke opening werd door locoburgemeester Jacco Knape de gemeentelijke erepenning aan de kunstenaar uitgereikt voor veertig jaar onderscheidend beeldend kunstenaarschap.

Overweldigd en vereerd voelt Brouwer zich. De erepenning kwam als een grote verrassing. "Ik wist wel dat er een overzichtstentoonstelling van mijn werk werd georganiseerd, maar ik had totaal geen weet van de erepenning. Het is een grote eer. Geweldig dat er zoveel vrienden, familie en collega's naar de opening zijn gekomen, wat een verrassing."

aandacht voor detail

Locoburgemeester Jacco Knape had tijdens de uitreiking niets dan lof voor de kunstenaar. Hij omschrijft Brouwer als een geïnteresseerde, persoonlijke, maar ook kritische man. "Hij is niet gauw tevreden over zijn werk, er kan altijd iets beter. Soms maakt hij een beeld zelfs helemaal over, als hij vindt dat er nog iets beter kan. Zijn aandacht voor detail is bijzonder te noemen."

dankbaar

Brouwer is dankbaar voor wat hij heeft mogen maken tijdens zijn kunstenaarsbestaan. De beelden langs de Nieuwe Rijn in Leiden van de bloemenkoopman en de lapjeskoopman zijn slechts enkele bekende voorbeelden van het werk van de kunstenaar. "Een hoogtepunt van mijn jaren als kunstenaar is het beeld van de ringsteker in Middelburg. Ringsteken is een folkloristische traditie in Middelburg en het beeld stelt een ringsteker op een paard voor. Het beeld staat bij de Lange Jan toren in het centrum van Middelburg. Het is wel een eer om je beeld op zo'n prominente plek te hebben staan."

penning

Brouwer ontving de penning niet alleen voor zijn kunst, maar ook voor zijn bijdrage aan de Katwijkse gemeenschap. Zo zat Brouwer twintig jaar in de tentoonstellingscommissie van het Katwijks Museum en ook bijna twintig jaar in de adviescommissie beeldende kunst van de gemeente.
Knape: "En ook als bestuurslid van de kunstvereniging betekent hij nog steeds veel voor Katwijk. Het doet me pijn dat hij vanwege zijn gezondheid niet meer in staat is kunst te maken, maar we zijn hem ook enorm dankbaar voor alles wat hij heeft kunnen doen en maken in het verleden."

De overzichtstentoonstelling is nog tot begin februari gratis te bezoeken in het DunAtelier.