Het was aan wethouder Gerard Mostert om de nieuwe biljarttafel te openen. | Foto: Piet van Kampen
Het was aan wethouder Gerard Mostert om de nieuwe biljarttafel te openen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Feestelijke middag in De Katwijkse Biljartsociëteit

biljart n Het was aan wethouder Gerard Mostert om vorige week donderdag met een welgemikte stoot de nieuwe, derde biljarttafel te openen. Onder toeziend oog van enkele tientallen leden van de club - oftewel sociëteit dat klinkt wat deftiger - ging de bewindsman van acquit. 'We hebben er weer een nieuw lid bij,' grapte een van de aanwezigen.

Door Piet van Kampen

Er heerste een gezellige sfeer in De Kleine Joannes in het Rijndorp. Er werd getoast op het opgeknapte en verruimde onderkomen van de senioren die er met de keu hun vertier vinden. 'Het opknappen, het schilderen, het plafond, het uitbreken van een muurtje, wij hebben alles zelf gedaan,' glimlacht voorzitter Piet Hein Admiraal. Behalve dan die fraaie wandschildering, want die is van de hand van de Katwijkse kunstenares Marleen Dijkdrenth. Twee biljarters in actie, geheel passend in het vernieuwde clubhuis.

Sociaal contact

Richard Hulmer en Kees Vreeburg, twee leden van de club hebben ervaren dat de biljartsociëteit in een behoefte voorziet. Beide mannen vinden het sociaal contact erg belangrijk. De club kent een competitie in drie spelsoorten, het libre, het bandstoten en het mooie maar moeilijke driebandenspel. Daarnaast worden er ook diverse toernooien georganiseerd zoals het Oliebollentoernooi en het Maatjes(haring) toernooi. Ook een barbecue staat op de evenementenkalender.

De club heeft alles in eigen beheer. Senioren die zich geroepen voelen om zich bij het gezelschap aan te sluiten kunnen voor € 200,- per jaar de hele week door onbeperkt spelen en krijgen een eigen sleutel. In het ledenbestand prijken niet alleen de namen van inwoners van onze gemeente, maar ook van buitenaf weten de liefhebbers De Kleine Joannes te vinden. De sociëteit voorziet dus duidelijk in een behoefte en daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Loop er gerust eens binnen, speel een partijtje mee en proef de sfeer. Dan kan er altijd nog besloten worden om lid te worden om sportief en sociaal bezig zijn.