Het bestuur brengt een toast uit op het succes. | Foto: PR
Het bestuur brengt een toast uit op het succes. | Foto: PR Foto: PR

Monument voor Engelandvaarders mogelijk dankzij crowdfunding

n Nu nog wat donaties voor digitale informatiepaneel

actie n Het bestuur van de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk is verheugd dat het benodigde geld voor het monument in korte tijd door meer dan tweehonderd donateurs bijeen is gebracht. Zelfs door nabestaanden uit Canada. Hierdoor kan het imposante kunstwerk in het voorjaar van 2017 op de beoogde plek bij de Boulevard ter hoogte van de Seinpoststraat worden geplaatst.


Door Piet van Kampen

Het streefbedrag van € 15.000,- werd zelfs overschreden tot € 18.500,- Deze bonus kan goed worden gebruikt als basiskapitaal voor de gewenste digitale informatiezuil die naast het monument zal worden geplaatst. 'Heel belangrijk voor de educatie, zodat belangstellenden ook via animaties en informatie over de Engelandvaarders worden geïnformeerd', licht bestuurslid Renée Korbee toe. Korbee noemt de actie een succes: 'Je weet het nooit van tevoren als je aan zo'n actie begint'. Medebestuurslid Hans Vingerling: 'Via Facebook werden de mensen al op het spoor gezet en het heeft goed gewerkt'.

Het verhaal

Veel Katwijkers die doneerden lieten zich inspireren door het indrukwekkende verhaal over de Engelandvaarders die in de Tweede Wereldoorlog in 1941 in kano's of andere scheepjes hun strijd vanuit Engeland tegen de bezetters wilden helpen voeren. Katwijk speelde hierin een belangrijke rol. Van de elf pogingen vanuit ons vissersdorp zijn er slechts vier geslaagd en bereikten acht mannen de overzijde. De overigen lieten het leven op de Noordzee of kwamen om door een vuurpeloton of in een concentratiekamp. Katwijkers hielpen de stoere mannen met name bij het Zeehostunneltje, dat inmiddels onder het zand verscholen ligt, de overtocht voor te bereiden. Het hele verhaal is uitvoerig terug te vinden op www. engelandvaarderskatwijk.nl.

Herdenkingsteken

Ondertussen werkt de Noordwijkse kunstenaar Jurriaan van Hall aan het bronzen kunstwerk dat twee ploeterende Engelandvaarders in hun kano zal uitbeeldt. Het bestuur van de stichting heeft nog twee grote wensen. Dat ook het nog benodigde geld voor de digitale informatiezuil binnenkort gedoneerd zal worden en dat de onthulling van het monument vanwege de geschiedenis van het verhaal in verband met de voormalige vorstin Koningin Wilhelmina door een lid van het Koninklijk Huis zal worden onthuld. Giften kunnen worden gestort op bankrekeningnummer NL90RABO 0128455535 t.n.v. St. Monument Engelandvaarders. De informatiezuil zal dan het geheel compleet maken.