Bestuurders van HSK en PCOK geven het startsein voor het onderzoek naar een fusie. |  Foto: PR
Bestuurders van HSK en PCOK geven het startsein voor het onderzoek naar een fusie. | Foto: PR Foto: PR

Onderzoek gestart naar fusie tussen twee grote christelijke schoolbesturen

fusie n Met het zetten van een handtekening onder de intentieverklaring hebben Marien Guijt, voorzitter van de stichting Hervormde Scholen (HSK), Marjan de Jong-van Duijvenboden, secretaris van de HSK, Jacomine van Rijn, voorzitter van de stichting PCO Katwijk (PCOK) en Machiel van der Bent, secretaris van de PCOK, op 16 november het startsein gegeven voor het onderzoek naar een fusie tussen hun organisaties.

HSK en PCOK zijn twee grote christelijke schoolbesturen in Katwijk met in totaal 12 basisscholen (15 onderwijslocaties) en 3.500 leerlingen. Als de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek positief zijn, de gemeenschappelijke medezeggenschapsraden ermee instemmen én de fusietoets die het ministerie uitvoert evenmin roet in het eten gooit, kan de fusie op 1 januari 2018 een feit zijn.

Winstpunten

Beide schoolbesturen hopen dat de kwaliteit van het onderwijs door een fusie nog verder verbetert. Bestuurstaken en de bedrijfsvoering kunnen op deze manier professioneler worden behartigd. Verdere winstpunten zijn: beter aanbod in het kader van Passend onderwijs, grotere risicospreiding en een sterkere speler op het gebied van huisvesting en onderhandelingen met derde partijen.


Ruimte voor eigen identiteit

Beide organisaties benadrukken dat er ruimte blijft voor verschillen in de identiteit van de scholen. 'Er kan vorm en inhoud gegeven worden aan de identiteit van de scholen zoals die in de huidige situatie bestaat. De samenwerking mag er niet toe leiden dat de scholen hun eigenheid verliezen. Scholen zullen dus hun eigen identiteit behouden.'

Stuurgroep en werkgroepen

De medewerkers zijn donderdagavond 13 oktober op de hoogte gebracht van het fusievoornemen. Zij konden hun vragen stellen en eerste reacties geven. Daarbij ging veel aandacht uit naar de identiteit en nut en noodzaak.

Besturenorganisatie Verus begeleidt het proces. Er is een stuurgroep gevormd met drie werkgroepen, te weten: Organisatie, identiteit en communicatie, Personeel en onderwijs en Huisvesting en financiën. Er is voor zowel medewerkers als ouders plaats ingeruimd in een van de werkgroepen.


Talentklas speelt voor jubileum Oud Katwijk

uitvoering n Vijftig jaar geleden werd het Genootschap Oud Katwijk opgericht. Voor deze gelegenheid geven leerlingen van de Katwijkse muziekschool een uitvoering in het Katwijks Museum.

Iedereen is welkom te komen luisteren op vrijdag 25 november, 19.30 uur. De toegang tot het Katwijks Museum is dan gratis.