Ervaringen met het Deense windpark bij Kriegers Flak wijzen uit dat de berekeningen van minister Kamp te hoog uitvallen. | Foto: web
Ervaringen met het Deense windpark bij Kriegers Flak wijzen uit dat de berekeningen van minister Kamp te hoog uitvallen. | Foto: web Foto: Cor de Mooy

Windpark op IJmuiden Ver niet duurder dan Hollandse Kust

molens n Deze zomer heeft Stichting Vrije Horizon (SVH) geconcludeerd dat het plaatsen van windturbineparken verder uit de kust aanmerkelijk voordeliger is dan door minister Kamp werd gepresenteerd. Dit op basis van onderzoeken in opdracht van SVH aan ECN en duurzaamheidsadviseur Ardo de Graaf.

De Graaf concludeerde op basis van langjarige KNMI-metingen en benchmarks van buitenlandse offshore windparken dat de tarieven waarmee de ECN en de minister rekenen veel te hoog zijn. De recente inschrijvingen bij Borssele en Kriegers Flak (DK) bevestigen deze conclusies.

Hoger rendement

SVH koos ervoor om de verkenning van De Graaf te laten valideren door Det Norske Veritas Germanischer Lloyd, een wereldwijd opererend bureau op energiegebied. De validatie concludeert dat nauwkeuriger moet worden gekeken dan op basis van verkennend onderzoek, maar laat de belangrijkste conclusie intact. Volgens de aanwijzingen van DNV GL blijkt de opbrengst van IJmuiden Ver hoger dan bij de eerdere verkenning, namelijk 8-8,5% als gevolg van meer wind. De hogere opbrengsten zijn, gerekend met de tarieven van Borssele, voldoende om de meerkosten van herlocatie te compenseren.

De onderzoeken van ECN en De Graaf moeten gezien worden als verkennende studies. De door de minister genoemde meerkosten zijn ingehaald door de snelle ontwikkelingen op dit gebied.

Doelstellingen 2023

Volgens SVH kunnen de doelstellingen voor 2023 uit het energieakkoord ook gehaald worden wanneer de Kamer besluit tot plaatsing op IJmuiden Ver in plaats van op de Hollandse Kust.

Niet onbelangrijk: dit besluit zal bijdragen aan het versneld realiseren van de Parijse klimaatdoelstellingen doordat op deze locatie ruimte is voor bijna drie keer zoveel capaciteit Geen versnippering op verschillende locaties, maar concentratie op één locatie. Daarbij komen nog de bijbehorende schaalvoordelen.