Ronan van Zandbeek op de Uitwatering aan de leiding. | Foto: Dirk van Egmond
Ronan van Zandbeek op de Uitwatering aan de leiding. | Foto: Dirk van Egmond Foto: Cor de Mooy

Brabanders in de hoofdrol bij Katwijk Fietst Strandrace

Wielersport n De complimenten van de KNWU waren de kers op de taart. "Een mooie koers", was de delegatie vol lof. De tweede editie van de Katwijk Fietst Strandrace nieuwe stijl, wederom gewonnen door Ronan van Zandbeek, werd dus een groot succes. De wedstrijd heeft nu een belangrijke positie verworven op de wedstrijdkalender van het strandrijden.

Selectief en uitdagend. Dat zijn de eigenschappen van het parcours in Katwijk. Geen heen en weertje, maar strandopgangen nemen en manoeuvreren langs de uitwatering.
Het peloton kreeg het zaterdag niet cadeau. De omstandigheden waren redelijk. Het strand was 'hard' en makkelijk om te rijden. Maar op het mulle zand ontspon zich een ware slijtageslag. De toeschouwers hadden het net zo zwaar. Bij het startschot was de temperatuur nog onder nul.

Het deerde Ronan van Zandbeek allemaal niet. De Brabander nam van meet af aan de kop en stond die niet meer af, wat zijn belager Bram Imming ook probeerde. Imming werd tweede, Marc Kivits derde. Bij de dames greep Paulina Roodakkers de eerste plaats. Daarmee speelde de provincie Noord-Brabant een voorname rol, want zij is de levenspartner van Van Zandbeek.

Arjan van der Plas was de beste Katwijker. Hij werd zevende. Van der Plas was tevreden. Hij is immers een van de koersdirecteuren. "Ik ben blij met Ronan van Zandbeek als winnaar. Hij is een ware ambassadeur voor deze sport. Wij mogen trots zijn op onze winnaar en ik beschouw Ronan als boegbeeld voor de Katwijk Fietst Strandrace."

De toeschouwers langs het parcours kregen vooral bij de uitwatering spektakel te zien. Er gebeurde van alles. Mooie sport, maar ook een vervelende valpartij, gelukkig zonder gevolgen. De organisatie keek tevreden terug naar het evenement, dat een kleine 300 deelnemers trok. De extra aandacht voor de afzetting had succes. Dat dit vele manuren heeft gekost, werd op de koop toegenomen.

"Volgend jaar gaan we voor een nóg betere wedstrijd", zegt Rob Onderwater namens Katwijk Fietst. "We zijn nu onder de vleugels van de KNWU. Dat schept verplichtingen. Die zijn we nagekomen en heeft geleid tot een mooie wedstrijd en een strakke organisatie."


Jongerenwerk Welzijnskwartier is populair in De Schelp

wijkwerk n In Buurtcentrum De Schelp, Suurmondstraat 1 bruist het van activiteiten georganiseerd via het jonge-renwerk en wijkwerk van Welzijnskwartier, maar ook het vrouwencentrum Femke en de formulieren bri-gade zijn er actief. Er is veel ruimte voor initiatieven vanuit de bewoners uit de wijk.

Cor van Duijvenbode, jongerenwerker bij Welzijnskwartier: "In de wijk rondom het buurtcentrum zijn veel allochtone jongeren op straat te vinden. Deze jongeren zijn door ons als jongerenwerkers toe geleid naar het buurtcentrum.
Deze toeleiding, onze bezoeken aan basisscholen en voortgezet onderwijs in de wijk en het vraaggericht organiseren van diverse (culturele en sportieve) activiteiten heeft inmiddels een grote groep vaste bezoekers opgeleverd. Zowel jongens als meiden in de leeftijd van 11 tot 18 jaar. Twee middagen per week (maandag en woensdag) draait het jongerenwerk een inloop waarbij de jongeren deel kunnen nemen aan verschillende activiteiten of gezellig bij elkaar kunnen komen. Wekelijks wordt een meiden-café voor meiden van 13 tot 16 jaar georganiseerd met ruimte voor activiteiten gericht op thema`s en cultuur en is er een kookcafé voor tieners van 11-18 jaar met aandacht voor gezonde voeding. Als jongerenwerk ondersteunen we ook initiatieven van jongeren zelf voor activiteiten."

Zestien plus

Het jongerenwerk in het buurtcentrum is enorm populair geworden onder jongeren en de activiteiten worden goed bezocht.
Cor; "In 2015 zijn we als jongerenwerker gestart om een aantal jongeren toe te rusten om zelf als vrijwil-liger activiteiten te gaan draaien. Met een plan van aanpak zijn we in maart 2016 gestart met een avond voor 16+ jongeren. Al snel groeide het aantal bezoekers uit naar een groep van 20 vaste bezoekers op de vrijdagavond van 19.00 tot 23.30 uur.
De door ons hiervoor toegeruste vrijwilligers vinden het leuk en de jongeren hoeven niet op straat te hangen. De avond wordt nu gedraaid voor en door jongeren.
Er zal in de toekomst steeds meer een verbinding gemaakt worden met de 16+ activiteiten. Hier ligt een belangrijke taak voor ons als jongerenwerkers. Daarbij zal extra aandacht gegeven worden aan het ver-beteren van de contacten tussen autochtone en allochtone jongeren in de wijk en in het centrum."


Lichte beperking

Cor: "In De Schelp zijn we gestart met een zogenaamd LVB Caféavond ,speciaal voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Onder begeleiding van een jongerenwerker en vrijwilligers kunnen jon-geren gezellig onder elkaar chillen of laagdrempelige activiteiten doen. Jongeren kunnen ook ervaren wat het is om achter de bar te staan en met geld om leren gaan. Zo proberen we een ieders talent te ontwikkelen en het iedereen naar hun zin te maken tijdens deze avond. Deze activiteit wordt druk be-zocht en deelnemers en ouders zijn er erg enthousiast over. De avond wordt naast de jongerenwerker ondersteund door ouders van deelnemers en jongeren uit de wijk die als vrijwilliger meehelpen. Elkaar ontmoeten, het gezellig hebben, daar gaat het om op deze avonden. De activiteit die dan plaats vind is het middel om dat te bereiken."

Meer weten over het jongerenwerk in Katwijk? Check dan regelmatig de facebook pagina Jongerenwerk Welzijnskwartier KRV of www.kattuk.nl