Een van de trailers met hulpgoederen wordt geladen. | Foto: Piet van Kampen
Een van de trailers met hulpgoederen wordt geladen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Charité maakt zich op voor transport naar Wit-Rusland

Hulptransport n Donderdag 3 november. In de voormalige fabriek van Hols dierenvoer in Valkenburg worden de trailers van Gebr. de Mooij en Jongeneel Transport geladen.

Door Piet van Kampen

Jan van Duijn, Leen Hazenoot, Huib Hoek en Arie Messemaker, vrijwilligers van Stichting Charité hebben het er maar druk mee. Zij doen het met passie en plezier en weten dat de goederen op de juiste bestemming in Wit-Rusland aankomen. De paspoorten liggen klaar.

Afgelopen maandag vertrokken zij samen met nog vijf andere vrijwilligers. Ook de bus waarin zij overnachten en eten behoort tot het konvooi. De lading hulpgoederen bestaat uit ziekenhuisbedden, kinderbedjes, matrassen, meubilair, kleding, schoenen en nog veel andere spullen. De werkgroep is afhankelijk van giften en schenkingen van bedrijven, instellingen en particulieren. Jaarlijks - soms twee keer per jaar - vindt er een transport plaats. Het hoofddoel van het charitatieve transport is om het Evangelie onder de inwoners van Wit-Rusland te brengen, kerken te bouwen of te renoveren. Dit wordt gegenereerd uit geldelijke donaties. De hulpgoederen zijn bestemd voor instellingen en tehuizen.


De mannen hopen op een voorspoedige reis van twee dagen voordat zij in Kobrin aankomen. Het meeste oponthoud vindt plaats bij de Pools-Wit-Russische grens.

'We hebben wel eens 24 uur moeten wachten voordat wij verder konden', is een van de vervelende ervaringen die Leen Hazenoot aangeeft. 'Dan vraag je jezelf wel eens af waarom wij dit doen. Maar als je eenmaal op de plaats van bestemming bent gearriveerd en ziet hoe blij de mensen er zijn als wij er met onze spullen aan komen, dan weet je waar je het voor doet' bekent hij oprecht. Want het liefdadige werk voor de medemens komt bij de vrijwilligers recht uit het hart. 'Zelfs met een lege wagen hebben wij op de terugweg ook wel eens een oponthoud van meer dan tien uur gehad' weet Arie Messemaker nog maar al te goed. De mannen hebben het er graag voor over.

Bedrijven, instellingen en particulieren die iets over hebben voor de Stichting Charité kunnen dit, behalve goederen, ook financieel doen. Bankrekening nr. NL43RABO0327395427.