Ex-inbreker Evert Jansen geeft een bevlogen presentatie. | Foto: Piet van Kampen
Ex-inbreker Evert Jansen geeft een bevlogen presentatie. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Oud-inbreker vertelt over inbraakpreventie in De Wiek

preventie n Het berustte niet op toeval dat vorige week donderdag een informatieavond in het wijkgebouw van de Molenwijk werd gegeven. In deze wijk wordt relatief veel ingebroken. Met de donkere dagen voor de boeg was het een nuttige 'opfrisser'.

Door Piet van Kampen

Wethouder Krijn van der Spijk opende de bijeenkomst die door enkele tientallen geïnteresseerden werd bijgewoond. Hij refereerde aan een inbraak bij kennissen en hoeveel impact dat op mensen heeft.

Scherp blijven

Jan Vlasman van het politieteam Katwijk onderbouwde dit nog eens met een filmpje. Hij deed een herhaling van zetten door voor te houden dat mensen scherp moeten blijven en bij verdachte omstandigheden 112 moeten bellen, het licht aan laten bij afwezigheid en geen waardevolle zaken in het zicht moeten laten liggen. Dat het hang- en sluitwerk van ramen en deuren in orde moet zijn. Geef de dief geen gelegenheid. Ex-gedetineerde Evert Jansen bewees dat met video- en fotomateriaal.


Niemand merkte iets

Jansen geeft dagelijks presentaties in het hele land. Hij werkte in 2004 ook mee aan de TV serie De Inbreker van de AVRO. Hoe een inbreker te werk gaat en soms slechts 30 seconden nodig heeft om binnen te komen. Bij goede sloten en bijsloten duurt dit aanmerkelijk langer en ontmoedigt de crimineel soms. De presentatie van de bevlogen ex-inbreker maakte indruk. Jansen was 's middags met fotocamera de wijk ingetrokken. In tuinen en brandgangen kon hij zijn werk vrij doen.

'Niemand heeft mij opgemerkt, ik had gezien willen worden' legde hij de vinger op een zere plek. 'Een verdacht persoon wil niet aangesproken worden maar sommige mensen doen er niets mee. Jullie moeten kentekens noteren'. Bij zijn vraag of er slachtoffers van een inbraak in de zaal waren gingen er toch een aantal vingers omhoog. Zijn foto's spraken voor zich. Een ladder in de tuin, afvalcontainers als handig opstapje, openstaande bovenlichtjes, sleutels in het slot die er uit gehengeld kunnen worden. Een achterdeur die niet op slot was als pa of ma de kinderen uit school haalden. Duidelijke voorbeelden.

Teamchef van Politie Katwijk, Peter Koot benadrukte samenwerking tussen politie en burgers en om gebruik te maken van Burgernet. Miranda van der Gugten heeft inmiddels 116 deelnemers aan een buurtwhatsapp. Geef inbrekers geen kans.