Het Hineni Symfonie Orkest geeft zaterdag 12 november een concert in TriPodia. | Foto: PR
Het Hineni Symfonie Orkest geeft zaterdag 12 november een concert in TriPodia. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Benefietconcert in Israël

hineni n Het Hineni Symfonie Orkest geeft op zaterdag 12 november een benefietconcert voor Israël in Tripodia, Hoornesplein 155, aanvang 19.30 uur.

Onder leiding van chef-dirigent Lubertus Leutscher brengt het orkest veel bekende Jiddische en Israëlische melodieën, zoals Jerusalem of Gold, Hava Nagila Hava, Evenu shalom Alejem, Avinu Malkeinu en Shalom.

Sinds 2006 geeft het Hineni Symfonie Orkest concerten in binnen- en buitenland, en trad op in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam en het Jerusalem Theatre in Jeruzalem. 'Hineni' is Hebreeuws voor 'hier ben ik'. Onder dit motto spelen de circa 50 leden van het orkest, dat voornamelijk uit professionele musici bestaat, pro Deo ten bate van het Hineni-centrum in Jeruzalem. De musici dragen het Joodse volk een warm hart toe.

De organisatie Hineni biedt steun aan onder meer weeskinderen, kansarme jongeren, Holocaustoverlevenden en slachtoffers van terreur. Het centrum wordt geleid door Benjamin Philip uit Nederland en beschikt over een grote gaarkeuken, die dagelijks de allerarmsten in Jeruzalem van een gratis warme maaltijd voorziet. Hineni geeft ook hulp aan inwoners van zuid-Israël, die constant onder dreiging staan van raketaanslagen vanuit Gaza, en organiseert excursies en gespreksgroepen voor mensen die een aanslag hebben overleefd en daarbij een trauma hebben opgelopen.


Toegangskaarten voor het concert kosten in de voorverkoop € 15,- en op de concertdatum € 17,50, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Kaarten zijn online te bestellen via www.hinenisymfonieorkest.nl en zijn verder verkrijgbaar bij: VVV Katwijk, Kon. Wilhelminastraat 9; Het Baken, Secr. Varkevisserstraat 37.


Machiel en Jannie zijn zestig jaar getrouwd

diamant n Het is 25 oktober 1956 als Machiel Vooijs (inmiddels 85) en Jannie Vooijs-van der Meij (nu 83) elkaar de ringen omschuiven. De geboren Katwijkers sloten op die dag de verbintenis voor het leven. Spijt? 'Nee dat niet. We hebben een eigen mening en geen last van elkaar' lacht de diamanten bruid met een olijke glimlach.

Door Piet van Kampen

Terugblikken op een lang huwelijksleven roept herinneringen op. Naar de eerste ontmoeting. Anders dan bij veel jonge Katwijkse stelletjes was dit niet op de Voorstraat. Jannie was aan het oppassen bij familie en Machiel kreeg een tip van een neef van hem. Machiel trok de stoute schoenen aan en belde aan. Jannie was enigszins verrast en liet hem binnen.
'Ja ik vond het wel een leuke jongen en hij zag er netjes uit' bekent zij openlijk. Na drie jaar verkering werd 'die leuke jongen' de man van haar leven. Het huwelijk werd door dominee Bouwman bezegeld en honeymoonparty werd in zaal Haasnoot gevierd. Na de trouwdag trok het jonge paar in bij de familie van Duijn in de Drieplassenweg alvorens het naar Amerika verhuisde. Dit vanwege het werk van Machiel als scheepswerktuigbouwkundige op de Inter-Amerikalijn. Terug in het vaderland vonden zij hun stekkie aan het Kamperfoelieplein, de Patrijsstraat en de Nachtegaallaan waar zijn inmiddels geruime tijd naar hun zin wonen. Uit hun huwelijk werden zoon Machiel en dochter Annelies geboren. Het diamanten paar is erg gelukkig met de vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. 'Het is zo mooi, ze zijn zo eerlijk en spontaan', lacht Jannie met een veel betekenende glimlach.


Koninklijk onderscheiden

Machiel die na zijn 'vaarperiode' bij de Rijksoverheid in dienst trad en een functie kreeg binnen Sociale Zaken en Werkgelegenheid met betrekking tot het stoomwezen, werd destijds Koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij schreef een boek over Vissen in de Oude kerk en moeders zong het hoogste lied in het koor Excelsior. Samen hebben zij in de tijd dat de echtgenoot nog vaarde veel van de wereld gezien. 'Rio de Janeiro was heel erg fascinerend', weet Jannie zich nog goed te herinneren. 'Alles is op z'n pootjes terecht gekomen' lacht Machiel. Tijd dus voor een diner in Het Wapen van Kattuk.


Mama's voor mama's in Huys te Britten

Moeders n Op woensdag 2 november is er weer een Mama Café in Huys te Britten, Noordduinseweg 17.

Na een aantal Mama Cafés waar de baby's en peuters centraal stonden is het nu de beurt aan de moeders. Het is echt een ochtend voor en door de moeders.
De moeders gaan in gesprek met elkaar aan de hand van leuke vragen. Geïnspireerd door een bekend thee merk waarbij je bij ieder kopje thee een leuke vraag krijgt maar deze ochtend is het op het gebied van de mama's. Dus een vraag, wat zijn voor jouw de beste luiers en wat is de beste aanbieding? Wanneer ben jij begonnen met het voorlezen van je kindje? Heb je kinderoppas, en zoja waar haal je die vandaan? Hoe combineer jij werk en vrije tijd?. Een ochtend om leuke ideeën uit te wisselen, handige tips mee te geven. En dat met een kopje koffie of thee.
Voor alle (aanstaande) moeders gaan om 10.00-12.00 de deuren open. Meer informatie is ook te vinden op facebook mama café Katwijk.