De aanleg van een Johan Cruijff Court in de Molenwijk werd met enthousiasme begroet. | Foto: Piet van Kampen
De aanleg van een Johan Cruijff Court in de Molenwijk werd met enthousiasme begroet. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Het Rode Plein wordt groen

Cruyff n De Lionsclub Katwijk/Noordwijk tast in de buidel. Dankzij de opbrengst van een boksgala in Huis ter Duin werd er ruim € 92.000,- in de kas gestoken. Het bedrag komt ten goede aan de aanleg van het Johan Cruyff Court aan de Zonnebloemstraat. De gemeente draagt het restant bij.

Door Piet van Kampen

Wethouder Krijn van der Spijk betoogde dat het plein aan vernieuwing toe was. Dankzij de financiële input van de Lionsclub wordt dit mogelijk. 'Het Johan Cruyff Court is niet alleen maar een voetbalveldje maar er kunnen ook andere sporten bedreven worden zoals bijvoorbeeld hockey' lichtte Ilja van Holsteijn namen de foundation toe. Eva (11) is er wel blij mee want zij speelt graag hockey. Cecchi (10) voetbalt graag met klasgenoten en zou graag zien dat het plein ook 's avonds verlicht is. 'Want het ziet er nu niet uit en er liggen ook vaak bierflesjes op het plein' is zijn ervaring.


Spelregels

Er zijn veertien (hoe kan het ook anders?) spelregels opgesteld voor het gebruik van de court. Respect voor elkaar, de leefbaarheid, het gebruik eventueel ook door scholen, de achterliggende gedachte is dat het een sociaal veilige plek moet zijn waar kinderen en buurtbewoners trots op moeten zijn en de betrokkenheid onder elkaar vergroot.


Het moet niet meer de aangewezen plaats voor hangjongeren zijn die er met hun scooters op kunnen en met muziek de rust verstoren. Een hoger hek met een smalle ingang waar scooters niet meer doorheen kunnen is een optie. 'Samen spelen, samen delen' is het motto. Maar dan wel volgens de spelregels. Er werd geopperd om 's avonds door de GOA een oogje in het zeil te laten houden. Buurtbewoner de heer Kerpershoek: 'Sociale controle is erg belangrijk maar ik vind het wel een grote verbetering'. Van Holsteijn weet uit ervaring dat meedoen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de kinderen omdat er al diverse Johan Cruyff Courts zijn gerealiseerd.
Het plein wordt voorzien van kunstgras (zonder de in opspraak geraakt rubber korrels) en zal in april 2017 in gebruik worden genomen.