Katwijk Bouwt informeert basisschool-leerlingen over de mogelijkheden. | Foto: PR
Katwijk Bouwt informeert basisschool-leerlingen over de mogelijkheden. | Foto: PR Foto: PR

'Katwijk bouwt' werkt aan positief beeld van de bouw

n Leerkrachten basisonderwijs uitgenodigd

initiatief n Een aantal instanties, waaronder vertegenwoordigers van de bouwbedrijven in de regio en de onderwijsinstellingen voor VMBO en MBO, hebben samen met de gemeente Katwijk een leuk initiatief uitgewerkt om met name jongeren vanuit het basisonderwijs praktisch te informeren over de kansen en mogelijkheden in de bouw. Deze instanties werken daarvoor samen in 'Katwijk Bouwt'. De 'informatieve' aftrap voor leerkrachten uit het regionale basisonderwijs is 28 oktober op het Vakcollege Rijnmond.

'Katwijk Bouwt' is een initiatief in de regio waar Bouwmensen Leiden, de gemeente Katwijk, het Vakcollege Rijnmond en vertegenwoordigers van diverse bouwbedrijven, ondersteund door hun kennispartner SBRCUR-net, in samenwerken. Gewerkt wordt onder meer aan het enthousiasmeren van leerlingen uit het basisonderwijs om uiteindelijk te kiezen voor een opleiding, die leidt tot een beroepskwalificatie voor in de bouwsector.

Adjunct-directeur Erik Hazenoot van het Vakcollege Rijnmond en mede trekker van dit initiatief: "Wat we doen is leerlingen uit het basisonderwijs op een praktische en uitdagende manier in contact brengen met werkzaamheden uit de bouw. We laten zien dat het veelal om creatief werk gaat en een combinatie van ontwerp en uitvoering inhoudt. Het leuke daarbij is dat de leerkrachten vanuit het basisonderwijs in kunnen tekenen op specifieke projecten, die we bij hen in de klas gaan uitvoeren."

Leerkrachten uitgenodigd

"Op 28 oktober om 16.00 uur vindt de aftrap van het project plaats op het Vakcollege Rijnmond. Vertegenwoordigers van de gemeente, bouwondernemers en onderwijsmensen – ondernemers uit de bouwsector en leerkrachten uit de bovenbouw van het basisonderwijs in de regio zijn inmiddels uitgenodigd – treffen elkaar om de initiatieven te bespreken en om te zetten in concrete acties. 'Katwijk Bouwt' faciliteert deze aanpak met talloze voorbeelden en vormen van mogelijke samenwerking tussen de initiatiefnemers en basisscholen.

Onderwijswethouder Gerard Mostert: "De gemeente Katwijk, Bouwmensen Leiden en Vakcollege Rijnmond bieden bouw- en infrabedrijven de kans zich op de Katwijkse onderwijskaart te zetten. Ondernemers uit deze sectoren roepen we op aan te sluiten bij het initiatief en dan ook 28 oktober aanwezig te zijn op de bijeenkomst. Graag willen wij gezamenlijk werken aan het enthousiasmeren van jongeren uit onze regio voor de bouw in de toekomst. Als gemeente stimuleren we het dat onderwijs, overheid en ondernemers elkaar ontmoeten en met elkaar een stempel zetten op deze leuke en bijzondere onderwijs-bouwprojecten."


Democratie staat centraal bij Nederland Leest 2016

bibliotheek n Tijdens de leesbevorderingscampagne Nederland Leest (1 t/m 30 november) zetten de Nederlandse bibliotheken het thema 'Democratie' centraal. Drie boeken zijn hierbij gekozen die de hele maand november door de bibliotheek als cadeau worden uitgedeeld. Bezoekers van de bieb kunnen kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander. Nederland Leest: één maand, één thema, drie boeken.

In de vier vestigingen van Bibliotheek Katwijk liggen honderden exemplaren klaar van drie boeken over het thema democratie. De bibliotheek geeft elke bezoeker een gratis exemplaar mee van zijn/haar keus. Zolang de voorraad strekt natuurlijk, want op=op.
'Heer van de vliegen' van William Golding (1954) is een klassieker uit de wereldliteratuur. Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog.
In 'Liefde en schaduw' van de Chileense schrijfster Isabelle Allende (1986) gelooft journaliste Irene lange tijd haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francesco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.
In 'Morten' van Anna Levander (pseudoniem van het journalistenduo Annet de Jong (De Telegraaf) en Dominique van der Heyde (NOS/Nieuwsuur) uit 2014 schuwt de ambitieuze politicus Morten Matthijsen geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

De bedoeling van Nederland Leest is om zoveel mogelijk Nederlanders op de been te krijgen om naar de bibliotheek te gaan, het boek af te halen en vervolgens met elkaar in discussie te gaan. Dat betekent niet alleen lezen over democratie maar ook debatteren. Daarmee sluit Nederland Leest aan bij de functie van de bibliotheek als centrum voor ontmoeting en debat. Op 30 november organiseert Bibliotheek Katwijk in samenwerking met ProDemos een laagdrempelige slotbijeenkomst onder de titel 'Avond van de democratie'. Politiek en politieke betrokkenheid staan centraal tijdens deze leuke informatieve bijeenkomst.