Wethouder Jacco Knape was gast aan boord en gaf het officiële startsein voor de eerste tocht. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Jacco Knape was gast aan boord en gaf het officiële startsein voor de eerste tocht. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Terug in de tijd met Romeins galeischip

Replica n Enkele weken geleden meerde er een Groninger tjalk aan in de haven van Katwijk waar in een donkergrijs verleden de kotters, botters, loggers en binnenvaartschepen hun thuishaven hadden. Vorige week vrijdag was er een ander vaartuig te bewonderen, de Victoria, een replica van een Romeins schip.


Door Piet van Kampen

In het kader van de Nationale Archeologiedagen had Romeinen.nu.nl de 16 meter lange en 3 meter brede houten schuit naar Katwijk weten te krijgen. De aftrap voor vaartochten over de Oude Rijn door Leiden, Alphen aan den Rijn en Woerden. De Oude Rijn die vele eeuwen geleden de grens (de Limes) voor de Romeinen vormde.

Belangstellenden konden hun spierballen tonen door het zware roeiwerk op zich te nemen. Een van hen was Henk van Diermen. Wethouder Jacco Knape die het officiële startsein voor de eerste tocht gaf, was gast aan boord en zag dat het goed ging. 'Al was het vooral tegen de wind in zwaar roeien' had Van Diermen die twee keer de zware spanen ter hand nam ervaren. 'Maar wel leuk om het een keer mee te hebben gemaakt en dan denk ik terug aan die Romeinse krijgers van vroeger', glimlacht hij na de inspanning.