Wethouder Jacco Knape was aanwezig bij de start van de lessen op de Wilhelminaschool. | Foto: PR
Wethouder Jacco Knape was aanwezig bij de start van de lessen op de Wilhelminaschool. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Meer muziekles in de klas

n Nieuw project start op drie scholen

muziekonderwijs n Sinds dit schooljaar wordt er op drie basisscholen in Katwijk nóg meer aan muziek gedaan. Op 3 oktober was de officiële start van een nieuw programma muzieklessen. Wethouder Jacco Knape was aanwezig bij de start van de lessen op de Wilhelminaschool: "Meer muziek maken in de klas is leuk en ontzettend belangrijk."

Iedereen die je er over spreekt, is het er over eens: er zou in de klas meer aan muziek gedaan moeten worden. Want rekenen en taal is absoluut belangrijk, maar ook de creatieve vakken zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Tijdens muziekles leer je niet alleen muziek maken, maar bijvoorbeeld ook samenwerken, creatieve oplossingen bedenken, onderlinge verschillen accepteren en uitdrukking aan je emoties geven. Daar word je een beter mens van.

Maar alles kost tijd en geld, ook in het basisonderwijs. Daarom heeft minister Jet Bussemaker van OCW extra subsidie voor muziekles op de basisscholen ter beschikking gesteld: de Impulsregeling muziekonderwijs. Drie Katwijkse basisscholen hebben ervoor gekozen om de komende drie jaar, met behulp van deze subsidie, extra te investeren in het muziekonderwijs: de Wilhelminaschool, Duinroos (locatie Otto Baron) en de Emmaschool. Dat betekent dat alle groepen van deze scholen de komende jaren bijna iedere week muziekles krijgen! Een groot verschil met de huidige muziekprojecten van vijf lessen per schooljaar.

Een ander verschil met de reguliere muziekprojecten, is dat bij het nieuwe programma de muziekdocent en de groepsleerkracht samen voor de klas staan. De ene week geeft de muziekdocent de muziekles en de andere week gaat de leerkracht daarmee verder. Dat gaat zo het hele jaar door. Op deze manier steken zij ook van elkaar wat op. Die 'coaching on the job' zorgt er uiteindelijk voor dat de basisschoolleerkrachten veel beter in staat zijn om zelfstandig muziekles te geven. En dat is precies wat de Impulsregeling beoogt.

De muziekschool Katwijk heeft het nieuwe lesprogramma op verzoek van de basisscholen ontwikkeld. Voor de lessen in groep 6 werken we, net als bij de reguliere projecten, samen met de lokale muziekverenigingen.

Directeur van de muziekschool Natan Heikens over de samenwerking: "Toen we hoorden dat deze subsidieregeling eraan zat te komen, zijn we direct met de scholen om de tafel gegaan om te kijken waar zij behoefte aan hadden en wat we als muziekschool konden betekenen. We hebben hetzelfde jaar nog een pilot op een paar scholen gedaan om het programma te testen. En vervolgens hebben we in overleg met de scholen het programma uitgewerkt. We zijn erg blij dat alle drie de scholen de aangevraagde subsidie ook daadwerkelijk hebben gekregen!"