Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Eindelijk, Santiago de Compostela!

'De tijd is voorbij gevlogen, gedurende de vorige column was ik nog in Frankrijk! Ik zat geloof ik op een plastic stoeltje en het weer viel tegen. Momenteel zit ik op een hele fijne stoel op de camping in Santiago de Compostela.

Gisteren ben ik aangekomen in Santiago na een fysiek zeer zware week. De fietstochten in Spanje zijn waanzinnig in alle opzichten. Heel veel klimmen, heel veel lange afdalingen, prachtige kleine dorpjes, heel veel herbergen, goedkoop eten en drinken en de vele pelgrims op de weg. Vanaf Spanje voel je echt de Camino. Het is bijna onmogelijk om eraan voorbij te gaan want de gele pijl is overal en de pelgrims ook, helaas gaat dat gepaard met veel wc-papier aan de zijkant van de weg.

Aangezien ik een iets andere route volg dan de wandelende pelgrims moest ik soms even stoppen om te kijken welke kant ik op moest, zodra ik langer dan 1 minuut naar mijn kaart zat te kijken werd me de route zonder te vragen al uitgelegd. Meerdere malen ben ik zelfs terug gefloten, ik moest de andere kant op, en dan moest ik echt even uitleggen dat ik naar de camping ging en niet naar Santiago vandaag.

Gedurende deze periode heb ik op campings en in herbergen (albergues) overnacht. De campings zijn heel schoon, goedkoop en hebben allemaal een restaurant en winkel in Spanje. Ideaal. De albergues zijn leuk omdat je dan andere mensen ontmoet en omdat het iets warmer is. Nadeel van de albergues is dat je standaard slaapt met velen die keihard snurken (oordoppen helpen niet), ze erg vroeg opstaan en heel veel lawaai maken. De pelgrims starten vaak voor 7 AM, maar voor mij is het dan te koud en te donker om al te gaan fietsen dus vandaar dat ik de luxe van een goede nacht op de camping soms opzocht.

Voor degenen die mijn website volgen, weten ook dat ik tijdens mijn laatste dagen fysiek niet helemaal in orde was. Mede daarom heb ik besloten om niet door te fietsen naar Portugal, ik bewaar dat liever voor volgend jaar. Mijn energiepeil is laag en ik voel mijn knieƫn, nu helemaal nu het wat kouder wordt. Vanmiddag zal ik mijn laatste stempel (tampon) halen en mijn 'credentials' en morgen zal ik de mis bijwonen.

Last but not least: op dit moment heb ik dankzij jullie 2895 euro opgehaald voor de beweegtuin plus heel veel positieve publiciteit! Donaties zijn nog steeds welkom en kunnen tot november ook nog online worden overgemaakt via mijn site. Ik dank jullie allen!'