Studenten van de TU gaven een demonstratie met hun Solarboot. | Foto: Piet van Kampen
Studenten van de TU gaven een demonstratie met hun Solarboot. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Duurzaamheid wordt beloond

Markt n Duurzaam. Het lijkt een toverwoord en tevens niet meer weg te denken in de hedendaagse maatschappij. Denken en werken aan een goede en gezonde toekomst. Niets meer en niets minder voor de volgende generatie. Milieuvriendelijk en kostenbesparend zijn de sleutelwoorden.

Door Piet van Kampen

Vorige week zaterdag werd voor het eerst een duurzaamheidsmarkt gehouden op het terrein van de Rabobank. Een primeur. Geen markt met allerhande koopwaar zoals kleding, hebbedingetjes en eterij. Geen dringen geblazen maar puur een informatieve markt voor een doelgroep. De mensen die geïnteresseerd zijn over het nu verder moet en gaat in deze wereld. Milieuvriendelijk, energiezuinig, onbespoten biologisch voedsel telen.
Corine had namens het biologische eethuis De Bonte Kraai veel bezoekers aan haar kraampje gehad. 'De mensen waren verrast toen zij van onder andere de pompoensoep proefden. Het brengt mensen op een andere kijk' blikt zij tevreden terug. En dat terwijl naast haar kraampje broodjes currywurst en bratwurst te koop waren. Hoe tegenstrijdig kan het zijn in het leven?


Toekomstgericht

De minimarkt- want zo was deze uiteindelijk- is een voorbode van wat de toekomst kan gaan brengen. De elektrische auto, LED-verlichting, zonnepanelen, de E-bike, groene daken met beplanting, afval van strandjutters dat hergebruikt kan worden, een lucht- en waterpompinstallatie in plaats van de centrale verwarming, het zijn in sommige gevallen noviteiten waarmee de consument kennis moet gaan maken. Bij het scheiden van de markt werden er voor het eerst de G3-labels uitgereikt aan bedrijven die zich op een bijzondere manier onderscheiden met betrekking tot bewust en verantwoord ondernemen. Wethouder Jacco Knape benadrukte nog eens dat de gemeente Katwijk op allerlei fronten bezig is met duurzaamheid. Terwijl hij zijn toesprak hield raasde er over het kanaal een solarboot van de studenten van de TU uit Delft. Op zonne-energie. De G3-labels werden uitgereikt aan De Bonte Kraai, Bakker Van Maanen, paviljoen Het Strand, E-One en indoorvolkstuinen/gezonder groen.