De kinderen van de pilotscholen tonen de doppers waarin ze water mee moeten nemen naar school. | Foto: Piet van Kampen
De kinderen van de pilotscholen tonen de doppers waarin ze water mee moeten nemen naar school. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Project Max en Gezond Gedrag van start op drie scholen

n 'Geen limonade mee naar school maar water'

gezond n Een gezonde leefstijl er op na houden, veel water drinken en vooral ook veel bewegen. Ook het sociale klimaat in de klas optimaliseren. Deze uitdaging staat de kinderen van groep 4 van de basisscholen De Duinroos (Otto Baron en de Zanderij), de Marnixschool en de Prins Willem Alexander School tot aan het einde van het schooljaar te wachten.

Door Piet van Kampen

De kick-off van dit project vond vorige week donderdag plaats op het terrein van de brandweerkazerne. Wethouder Gerard Mostert verrichtte de openingshandeling door vanaf een brandweerwagen een doek op te hijsen waaronder dozen met doppers (waterbidons) stonden.

Nadat de wethouder de jongelui had toegesproken ('Geen limonade mee naar school maar water en vooral veel bewegen'), gristen de kids gretig de dozen leeg. Alles onder toeziend oog van de schooldirecteuren en afgevaardigden van de samenwerkende instanties Centrum Jeugd en Gezin, de Stichting Kanjertraining, het Welzijnskwartier en de scholen.

Mostert ontving het eerste exemplaar van de handleiding over het project dat de naam heeft gekregen 'Max en Gezond gedrag'. Het is een aansluitende module op de Kanjertraining die al een paar jaren loopt. Voorafgaand aan het spektakel hadden Mostert en de schooldirecties hun handtekening op een groot bord geplaatst.


Goed bezig

Op het terrein konden de leerlingen daarna direct aan de bak. Er was een circuit uitgezet dat uit vijf onderdelen bestond en dat de groepen aardig in bewegingen zette en goed bezig hield.


Na het buitengebeuren volgde er in de kantine een informeel gedeelte met diverse activiteiten. De slogan 'Je bent een topper met water in je dopper' is in ieder geval goed tot de jongelui doorgedrongen. En nu dus de uitdaging om het allemaal waar te gaan maken.

Het is de bedoeling dat na deze pilot de andere basisscholen dit project over gaan nemen. Mostert en de schooldirecties werden namens de Kanjerstichting nog geprezen dat Katwijk hierin een voortrekkersrol vervult.