De Katwijkse Reddingsbridgade heeft en wachtseizoen achter de rug met veel veranderingen. | Foto: PR
De Katwijkse Reddingsbridgade heeft en wachtseizoen achter de rug met veel veranderingen. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

KRB kijkt tevreden terug op zomerseizoen 2016

Seizoensslot n Aan het einde van het zomerseizoen maakt de Katwijkse Reddingbrigade de balans op. Het afgelopen seizoen mag bijzonder genoemd worden.

Na vele trouwe jaren van dienst is er vorig jaar afscheid genomen van de beide oude strandposten. Dit seizoen werkten de lifeguards van de KRB naar volle tevredenheid vanuit de nieuwe strandposten en is het all terrain vehicle in gebruik genomen, waardoor patrouilles op het strand nog directer contact hadden met de strandbezoekers. Het seizoen begon door het mooie voorjaarsweer al vroeg voor de vrijwilligers van de brigade, het mooie nazomer weer maakte uiteindelijk dat het wachtseizoen met twee extra weken is verlengd.

De reddingsbrigade werkt volgens het preventieprincipe. Door veel te patrouilleren op zee en het strand en gevaarlijk muien preventief af te zetten met waarschuwingsborden en boeien zijn veel ongevallen voorkomen. Verschillende reddingsbrigades hebben deze werkwijze dit jaar overgenomen na verdrinkingsongevallen door o.a. muien in hun bewakingsgebied. Ook door het uitbrengen van voorlichtingsmateriaal, zoals animaties, poster en folders is flink ingezet op preventie van verdrinkingsongevallen. Speciale dank gaat uit naar de paviljoenhouders, de gemeente Katwijk en de ondernemers in de toeristenbranche voor de verspreiding van deze materialen.


Ondanks de preventieve werkwijze zijn de lifeguards van de KRB het afgelopen seizoen 75 keer in actie gekomen voor grote hulpverleningen. Regelmatig is de hulp van de KRB daartoe ingeroepen via de 112-meldkamer, voor wie de reddingsbrigade geldt als 'first responser' bij calamiteiten op het strand.


Ieder weertype brengt z'n eigen risico's met zich mee. Op de dagen met veel wind hebben de lifeguards vele malen hulp verleend aan watersporters in problemen. Op de dagen met veel zon en hoge temperaturen laat de hulpverleningsrapportage vooral hulp bij vermissingen en assistentie in zee zien. Verscheidene malen is er door verschillende eenheden gezocht naar vermiste zwemmers in zee. Alle vermisten zijn uiteindelijk teruggevonden. De lifeguards hebben verschillende keren hulp verleend bij levensbedreigende situaties, zoals een neergestorte paraglider, een hardstilstand en een hevige allergische reactie. In veel van deze gevallen is naar ieders tevredenheid vakkundig samengewerkt met andere hulpverleningsorganisaties zoals de KNRM, de ambulancedienst, buurbrigades en de politie.

Op de facebookpagina van de KRB zijn van verschillende hulpverleningen verslagen geplaatst. Door vrienden te worden met de Katwijkse Reddingsbrigade wordt men via de sociale media op de hoogte gehouden van de laatste hulpverleningen.


Massale run op lidmaatschap AOBK

Ouderenbond n In Katwijk wordt momenteel massaal overgestapt van de ouderen bond ANBO naar de Algemene Ouderen Bond Katwijk.

Nadat het bestuur van de AOBK het besluit genomen heeft, om na hun oprichting in maart, definitief door te gaan met de vereniging zijn er in een paar dagen al meer dan 100 overschrijvingen binnengekomen.

Zoals bekend heeft de ANBO haar beleid naar de plaatselijke afdelingen drastisch gewijzigd, rekeningen werden geblokkeerd en afdeling besturen werden buitenspel gezet. Het voormalige bestuur van de afdeling Katwijk is niet bij de pakken neer gaan zitten maar heeft dus in maart al een nieuwe vereniging opgericht waarvan men eerst alle in en outs heeft uitgewerkt.
De belangrijkste onderdelen hiervan waren de structuur van de vereniging, het overleg met de gemeente als verhuurder van de Zwanenburg en Zorg en Zekerheid. Om met deze laatste te beginnen. De zorgkostenverzekeraar is hierin een belangrijk element omdat de korting vele malen hoger is dan het lidmaatschap van de vereniging, dus de leden verdienen aan hun lidmaatschap. Het overleg met de gemeente liep aanvankelijk wat stroef. Het College heeft als speerpunt in hun beleid voor deze periode de ouderenzorg boven aan hun lijstje staan dus inmiddels zijn de gesprekken weer in volle gang.
Hoewel de gesprekken nog niet zijn afgerond is men van beide zijde optimistisch om hieruit te komen, het belangrijkste onderwerp op dit moment is de huur van dienstencentrum de Zwanenburg maar ook hier denkt men wel uit te komen. Het bestuur weet zich gesteund door de fractieleiders van de diverse partijen om te rekenen met een marktconforme huur en de Gemeente is blij met een vereniging voor 50+ers in Katwijk aan zee omdat dit de enige vereniging in het oude Katwijk is die zich actief richt op de oudere medemens.

Het is werkelijk een run waardoor de ledenadministratie direct op de proef wordt gesteld.
De leden die nu binnenstromen zijn hoofdzakelijk leden die meedoen met een activiteit in de Zwanenburg zoals de schilder- en kaartclubs, soos, koor, biljart, bingo etc. maar ook niet-actieve ouderen uit Katwijk en omgeving wil de vereniging niet buitenspel laten staan zodat ook zij mee kunnen profiteren van de korting in hun zorgpremie. De AOBK heeft geen dure managers waardoor de contributie laag blijft voor al die 50+ers de contributie bedraagt 30,- voor een enkel lid en €50,- met partner wonende op hetzelfde adres.

Het is belangrijk dat de aanmelding voor 1 december plaats vindt zodat zij tijdig verzekerd zijn om deel te kunnen nemen aan de zorgpremie via de AOBK, eigenlijk adviseert de AOBK dit zo snel mogelijk te doen om teleurstelling te voorkomen. Ook de hulp voor mensen die moeite hebben met het invullen van hun belasting is de ondersteuning verzekerd. Diverse ouderen hebben de AOBK gevraagd hun te helpen bij het opzeggen van het ANBO-lidmaatschap. De AOBK wil hier wel behulpzaam bij zijn.

Ook lid worden van de AOBK? in de Zwanenburg liggen de formulieren voor u klaar of meld je aan via aobkatwijk@gmail.com of tel. 4071690.