Feest op het veld. De Rijnvogels hadden de overhand tijdens de dorpsderby tegen Quick Boys. | Foto: PR
Feest op het veld. De Rijnvogels hadden de overhand tijdens de dorpsderby tegen Quick Boys. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Sensationele zege voor FC Rijnvogels op Nieuw Zuid

Voetbal n Een viertal jaren geleden wonnen de Rijnvogels op Nieuw Zuid met 2-1 van Quick Boys. Op zich een memorabel moment maar het ging toen om de voorronde van het Districtstoernooi van de KNVB beker.

1 Quick Boys

2 FC Rijnvogels

Afgelopen zaterdag troffen de beide teams elkaar weer na twee seizoenen in de Hoofdklasse hebben gespeeld. Drie keer was de winst voor de blauwwit gestreepten en slechts een keer wisten de Rijnvogels een gelijkspel uit de derby te slepen. Nu was het een duel in de Derde Divisie. Op een hoger niveau dan in voorgaande jaren.


Een kleine tien minuten voor tijd leek het er op alsof de Rijnvogels op Nieuw Zuid alweer het hoofd zouden moeten buigen. Maar het team van trainer Hein van Heek drong sterk aan en bleef in een gelijkspel geloven. Na een afgeslagen corner bracht clubtopscorer Arno Dijkstra deze met een halfvolley inderdaad op het scorebord.

De club uit Katwijk Binnen nam echter geen genoegen met deze gelijke stand daar waar de Kooltuinaanhang al lang en breed genoegen mee zou hebben genomen. In een timultueuze slotfase trokken de roodwitten de onverwachte winst alsnog naar zich toe.

Bright Ampong werd binnen de zestien gevloerd en niemand minder dan de weer herstelde Jaap van Duijn voltrok vanaf elf meter het vonnis. Tegen zijn oude club ging hij uit zijn dak en de gele kaart die hem na het uittrekken van zijn shirt opleverde deerde hem voor geen meter. Hij vierde bij het scheiden van de markt voor pakweg 3500 toeschouwers samen met zijn teamgenoten een feestje. Een feestje dat geen enkele Rijnvogelfan nog voor mogelijk had gehouden.

Topscorer Arno Dijkstra zou normaal gesproken de aangewezen man voor de penalty zijn geweest. Nu eiste Jaap van Duijn de knikker voor zich op. Zelfbewust om te tonen dat hij over stalen zenuwen beschikte.


Dat uitgerekend hij na een blessureperiode de derde overwinning van de Vogels bewerkstelligde moet hem een goed gevoel hebben gegeven. Het kind van Nieuw Zuid stak het niet onder stoelen of banken. Voordien had hij na zijn invalbeurt moeite met rechtsback Henry Opoku die hem natuurlijk door en door kende. Maar op het moment suprème toen Jaap de bal op de kalkstip legde was Opoku en een aantal medespelers alleen maar aan het provoceren alvorens de elfmetertrap genomen kon worden.

Arbiter Karremans, die in deze mannelijke strijd veel toeliet, moest een aantal kemphanen tot de orde manen. Van Duijn mengde zich er niet in en was in gedachten alleen maar bezig met het nemen van de strafschop. De strafschop die de Rijnvogelfans uiteindelijk in extase zou brengen. De eerste overwinning in competitieverband tegen Quick Boys (overigens de derde van dit seizoen) en dat nog wel in het hol van de leeuw was een feit.

Doordrukken

De analyse van de winnende trainer Van Heek: 'In de eerste helft schiepen wij ons weinig kansen maar speelden voetballend zeker een betere tweede helft. Na de gelijkmaker overlegde ik met Pieter van den Breggen. Het was duidelijk. We moesten nu doordrukken.'

De 1-3 hing eerder in de lucht dan de gelijkmaker in dit pittige en mannelijke duel. 'Ik ben zeer tevreden over de collectieve teamprestatie' aldus een gelukkige oefenmeester die een spannende slotfase billenknijpend had overleefd. In de fase waarin het 'vrouwen en kinderen eerst-voetbal' voor de Kattuk Binners was zomaar eventueel nog de 1-3 had kunnen vallen. Zover kwam het echter niet. De zege op Nieuw Zuid zal waarschijnlijk de boeken in gaan als de mooiste van dit seizoen.


Brons voor majorettes van Desiree op EK in Engeland

Twirling n De meiden van het senioren majoretteteam waren de laatste jaren niet anders gewend. Zij bereikten diverse malen het hoogste podium.

In het Engelse Crawley, een voorstadje van Londen moest het seniorenteam echter genoegen nemen met de bronzen plak. Even wennen dus na al die succesvolle jaren.

Trainster Monique Damen vatte het sportief op en was niet teleurgesteld. 'De concurrentie was groot en Kroatië werd de terechte winnaar' klinkt het sportief van de vrouw die de Katwijkse meiden eerder al naar het hoogste podium begeleidde.


Dit jaar dus geen ontvangst op het gemeentehuis. Een beetje vreemd gevoel? De junioren haalden het podium niet. De senioren dus wel.

Maar of er sprake van teleurstelling was? 'Nee dat niet' is de oprechte mening van trainster Monique Damen. 'Het zij nu eenmaal zo'. De besten mogen winnen en dat waren de dames uit Kroatië. Een team waar tevoren al was gevreesd. 'De concurrentie wordt steeds groter'.

Dat hebben de meiden van Desiree aan den lijve ondervonden. Jammer voor de trouwe fans die weer volop aanwezig waren maar dit keer niet uit hun dak gingen.