Burgemeesters en wethouders van de kustgemeenten krijgen de  onderzoeksresultaten  overhandigd. | Foto: PR
Burgemeesters en wethouders van de kustgemeenten krijgen de onderzoeksresultaten overhandigd. | Foto: PR Foto: PR

Kustgemeenten enthousiast over nieuwe berekeningen Wind op Zee

n Bestuurders willen in gesprek met minister Kamp

changer n "Een echte game changer", zo noemt wethouder Gerard Kuipers van Zandvoort de onderzoeksresultaten die Stichting Vrije Horizon heeft aangeboden aan de burgemeesters en wethouders van de kustgemeenten en de leden van de Tweede Kamer.

De kustgemeenten zijn blij met de positieve cijfers voor de plaatsing van windturbines op locatie IJmuiden Ver. "Al geruime tijd pleiten Bergen, Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort voor deze locatie om windenergie op te wekken. IJmuiden Ver ligt buiten het zicht van de kust en er is ruimte voor het opwekken van veel meer windenergie."

Het onderzoek van ECN dat in opdracht van Stichting Vrije Horizon is uitgevoerd, is voor de kustgemeenten een steun in de rug. IJmuiden Ver blijkt naast een zeer realistisch ook een financieel aantrekkelijk scenario. Wethouder Gerard Kuipers namens de kustgemeenten: "Voor de landelijke politiek is dit belangrijke informatie om te betrekken bij de besluitvorming over de windparken op zee. Deze nieuwe berekeningen en inzichten laten zien dat grote windparken verder op zee niet duurder zijn en zelfs een hogere energieopbrengst hebben. Dit is een kanteling in de discussie over wind op zee. Ik ben blij met de eerste reacties uit politiek Den Haag om deze nieuwe cijfers en inzichten te betrekken bij de besluitvorming."

Uit het nieuwe onderzoek van ECN blijkt dat de berekende meerkosten voor locatie IJmuiden-Ver kunnen halveren. Aanvullend onderzoek naar schaalvoordelen en windopbrengst geeft aan dat IJmuiden Ver economisch zelfs beter is dan plaatsing op locatie Hollandse Kust, in het zicht van de kust. Realisatie van windenergie op IJmuiden Ver betekent ook een enorme stap voorwaarts in de uitvoering van het Energieakkoord. Bovendien blijkt uit een zeer actuele tender dat de windparken kunnen worden gebouwd voor 41% minder subsidie dan door de minister van Economische Zaken werd berekend. Het eerder gehanteerde argument van meerkosten van IJmuiden Ver ten opzichte van Hollandse Kust komt hiermee te vervallen.

"We hebben het echt over een win-win situatie. De keuze voor IJmuiden Ver is een groene keuze. We kunnen daar windenergie realiseren voor maar liefst 7,3 miljoen huishoudens. Bovendien wordt de duurzame energie opgewekt op een locatie waar niemand er last van heeft. Dat betekent geen weerstand en geen banenverlies, geen negatieve gevolgen voor de kusteconomie, behoud van het unieke vrije uitzicht en het realiseren extra werkgelegenheid. Het zou gek zijn om deze prachtkans niet te benutten", aldus wethouder Kuipers.

De wethouders van de Kustgemeenten sturen de onderzoeksrapporten van Stichting Vrije Horizon door naar de Gemeenteraden. De inzichten uit deze rapporten worden verwerkt in de zienswijzen op de Kavelbesluiten I en II windenergiegebied Hollandse Kust die de gemeenten indienen. Ook sturen de wethouders een brief aan minister Kamp van Economische Zaken met het verzoek de gepresenteerde cijfers serieus te bestuderen. "Als de krachten worden gebundeld en de voorbereidingen voor locatie IJmuiden Ver voortvarend ter hand worden genomen, kan Nederland snel een grote stap voorwaarts zetten in verduurzaming van de energie. Daarvan wordt de energiesector blij, de natuur- en milieuorganisaties, het Energieakkoord krijgt een plus."


Het weeshuis was té mooi om te slopen

documentaire n Het saneringsbeleid van de gemeente Katwijk was jarenlang op z'n minst eenzijdig. Lange tijd leek geld te prevaleren boven historisch besef. Bovendien wilden velen afrekenen met het 'armoedige' verleden van het vissersdorp. Daardoor is er veel van waarde verdwenen, onder meer het beeldbepalende Gast- en Weeshuis aan de Voorstraat. Zij zijn dé iconen geworden van de naoorlogse afbraak. Het RTV Katwijk-programma Sporen van Vroeger duikt vanaf maandag 3 oktober in de geschiedenis van de sloop van het weeshuis.

In de jaren zestig en zeventig werd in Katwijk veel gesaneerd. Veel beeldbepalende straten en gebouwen verdwenen daardoor van de aardbodem. Tamelijk geruisloos eigenlijk. In ieder geval tot halverwege de jaren zeventig. Op dat moment stak het verzet de kop op. De oprichting van het Comité tot Behoud en Wederopbouw van Katwijk liet openlijk protest horen. Een roerige tijd volgde, met polemieken in de kranten en wethouders die zich geen raad wisten met de oplaaiende kritiek. De strijd bleef een poosje onbeslist. Maar de beschermers van het Katwijkse cultuurgoed trokken uiteindelijk toch aan het kortste eind. Het weeshuis moest plaatsmaken voor de nieuwe tijd.

"Ze luisterden niet"

In het RTV-Katwijk-geschiedenisprogramma Sporen van Vroeger komen enkel mensen uit de tijd aan het woord. Zoals Jos van der Meer, oud-verslaggever voor het Leidsch Dagblad die dagelijks met de kwestie te maken kreeg. En kunstenaar Jan Noordhuis, een van de actievoerder uit die tijd. "De gevestigde orde in die tijd luisterde gewoon niet", aldus Noordhuis. En Jos van der Meer: "De wethouder wilde me niet meer spreken. Hij kwam gewoon niet aan de telefoon."

In Sporen van Vroeger passeren mooie beelden en oude foto's de revue, met daaronder radio-opnamen uit 1995 van een interview van Sjaak Minnee met Kees van Beelen, die vroeger als kind zijn jeugd in het weeshuis doorbracht. Kees van der Plas van het Katwijks Museum vertelt meer over die geschiedenis. De Sporen van Vroeger- aflevering over het weeshuis is vanaf maandag 3 oktober te zien rond de klok van 21.15 uur. De week erna, vanaf 10 oktober, is het programma te zien in de uitzendingen van 10.00 en 16.00 uur. Sporen van Vroeger wordt gemaakt door Jaap Arnoldus en Adri van Beelen.

Afbeelding