Op de Christelijke Opleidingsschool werd de start van het nieuwe schooljaar gevierd. | Foto: PR
Op de Christelijke Opleidingsschool werd de start van het nieuwe schooljaar gevierd. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Warme start van het schooljaar voor de COS

STARTFEEST n Een zonnige vrijdagnamiddag. De basisscholen hebben inmiddels hun deuren gesloten, maar de Christelijke Opleidingsschool heeft haar hekken wijd open staan en leerlingen, ouders, belangstellenden en leraren vinden wederom die dag de weg naar school.

Rond 16.30 uur wordt duidelijk waarom. Directeur Blondi heet alle aanwezigen welkom op het startfeest 2016-2017. Een mooie traditie die de schoolwaarde 'samen' voelbaar maakt. Leraren, leerlingen en ouders houden namelijk met en vooral voor elkaar een gezellig feest om het schooljaar officieel in te luiden.
Na de opening waaieren de honderden kinderen uit over het schoolplein. De een stort zich vol overgave op de springkussens, de ander laat zich door een ouder of oudere leerling schminken en transformeert tot een vlinder, Frozen-prinses of een ontzag inboezemende spin. Anderen genieten met elkaar of met hun ouders of andere familieleden van oud-Hollandse spelletjes. Leraren geven enthousiast de spelinstructies, helpen hier en daar de allerkleinsten en zorgen er voor dat er niet stiekem wordt vals gespeeld.
De ouders flaneren langs de gezellige rij marktkraampjes op het plein waar ondernemende ouders hun al dan niet zelfgemaakte koopwaar aan de man brengen. Speciaal voor deze dag is de aula omgetoverd tot klein-kunst-podium. Leerlingen uit verschillende groepen tonen onder aanmoediging van medeleerlingen en ouders hun talent in playbacken, muziek maken, dans en acrobatiek en worden elk beloond met bewonderende kreten en applaus. Een kleine miscommunicatie onderling of technische storing haalt het ware entertaintalent en doorzettingsvermogen van de kunstenaars naar boven. Uiteraard is ook gedacht aan dorstige monden en knorrende magen. Hulpvaardige ouders vullen met een lach op het gezicht glas na glas of bakken aaneengesloten, doch onvermoeibaar bord na bord poffertjes. Aan de andere kant van het plein staan vele lekkerbekken geduldig in de rij bij de patatkraam.
Vervolgens is het een en al gezelligheid aan de lange tafels op het plein waar iedereen zich laaft aan eten, drinken, elkaars gezelschap en de aangename septemberzon.