| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

'Ik laat Katwijk met een goed gevoel achter'

Vijftien jaar lang was hij Katwijks eerste burger. Op dinsdag 20 september neemt hij afscheid in het gemeentehuis. Jos Wienen gaat een nieuwe uitdaging aan als burgemeester van Haarlem, een stad die hem aanspreekt.

Door Piet van Kampen

Vijftien jaar Katwijk. Een deel van een mensenleven waarin Wienen onze gemeente van haver tot gort heeft leren kennen. In een openhartig gesprek blikt hij terug over zijn ambtsperiode. Een veelbewogen periode waarin de afscheid nemende burgemeester zo het een en ander heeft meegemaakt, belangrijke zaken tot stand heeft zien komen maar er ook dingen zijn blijven liggen die hij graag had zien verwezenlijkt.


Mooie klus

Toen Jos Wienen vijftien jaar geleden aantrad stond de gemeente er financieel niet bijster goed voor. 'Toen ik kwam was er een tekort en moest de gemeentelijke belasting met 25% fors omhoog. Een flinke ingreep, maar uiteindelijk is dat in fases gebeurd. Het is allemaal goed gekomen. Het was een moeilijke maar mooie klus en nu laat ik de gemeente die financieel weer gezond is, met een goed gevoel achter'. Dat goede gevoel heeft de vertrekkende burgervader ook over de fusie tussen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. 'Het hele proces is goed verlopen' blikt hij tevreden terug. 'Katwijk is een dynamische gemeente en ik heb hier de hartelijkheid van de inwoners ondervonden. Ook al kan je het niet iedereen naar de zin maken.'


Lastige gemeente

Het was voor mij een boeiende periode waarin ik veel heb geleerd

'Is Katwijk een lastige gemeente?' 'Nee, dat niet. Maar zoals ik al aangaf kan je het niet iedereen naar de zin maken. 'Sommige dingen roepen bij een aantal mensen weerstanden op zoals het beleid omtrent de komst van het asielzoekerscentrum. Daarin moet de gemeente een koers varen en soms is dat lastig en je hebt met gevoelens van mensen te maken maar dat hoort er nu eenmaal bij'. Het AZC was vaak een heikel punt en Wienen, die ook regelmatig in het nieuws kwam, scoorde niet bij elke Katwijker maar heeft naar het beleid vanuit Den Haag naar behoren gehandeld. Hij verantwoordde zich ook in diverse TV-uitzendingen. 'Met de gevoelens van tegenstanders moet je om leren gaan', relativeert hij na een periode die toch wel als een rode draad tijdens zijn burgemeesterschap door zijn werkzaamheden heen liep. 'Katwijkers zijn open eerlijk. 'Zij komen voor hun mening uit'.


Samenwerking en veiligheid

Een van de dingen waar Wienen een goed gevoel aan over heeft gehouden is de samenwerking tussen de gemeente met de politie en diverse instanties. 'De veiligheid in het dorp en het realiseren van het alcoholbeleid heeft zijn vruchten afgeworpen. De aanpak heeft tot minder overlast in het centrum geleid en dat is een goede zaak'. Samenwerking en coöperatieve afspraken maken vindt hij ook een groot pluspunt binnen de gemeente waarvan hij binnenkort afscheid neemt.


Trots

Wienen is trots op de gemeente. Op de basisinfrastructuur waarin de laatste jaren veel tot stand is gekomen. Hij refereert aan de dorpshuizen in Rijnsburg en Valkenburg, het centrum in Katwijk, de sportaccommodaties en de komst van het nieuwe zwembad. Ook de verplaatsing van de hoofdbibliotheek naar de Noordzee Passage die zeer waarschijnlijk gerealiseerd zal worden, acht hij een goede zaak. Waar hij ook bijzonder vereerd mee is, is de verwezenlijking van het Kustwerk met de parkeergarage. 'Ik heb destijds sterk gelobbyd voor de garage en ben er vanaf het begin bij betrokken geweest. Het is een mooi project geworden en onlangs werd het beloond met de prijs Het beste gebouw van Nederland. Zowel de vakjury als de publieksjury waren het er over eens dat deze prestigieuze prijs aan het Kustwerk werd toegekend. Ook de burgers zijn zeer enthousiast en ik hoor alleen maar positieve reacties' klinkt het tevreden. Katwijk kwam landelijk ook in beeld toen de musical Soldaat van Oranje zes jaar geleden de eerste uitvoering in de Theater Hangaar gaf. Het werd een groot succes en diverse horecabedrijven hebben hiervan ook mogen profiteren. Trots was er ook toen koning Willem Alexander dit jaar een bezoek aan Katwijk bracht.


Zeer divers

De agenda van Wienen zag er wekelijks anders uit. Besprekingen in Den Haag met de minister en politici. Vergaderingen over de Holland-Rijnland route, ontwikkelingen rond de Greenport, besprekingen over het asielzoekersbeleid, het zijn allemaal diverse zaken die veel tijd en aandacht vragen. Daarentegen zijn bezoeken aan 60 jaar getrouwde echtparen een leuke afleiding voor hem. 'Ik hou van contact met mensen, vind het leuk om aanwezig te zijn bij feesten en evenementen en ook als inwoners bij mij op het wekelijkse spreekuur komen.' Wat hem ook aansprak was het huldigen van kampioensteams in het gemeentehuis. 'Ik heb Quick Boys, Katwijk, FC Rijnvogels en Rijnsburgse Boys mogen huldigen. Bijzonder leuke momenten waren dat. De gemeente Katwijk is een sportdorp in de breedte maar met name het voetballen leeft hier heel sterk'. Daar hij in de afgelopen jaren wel achter gekomen als er op zaterdagavond in de tuin voor het gemeentehuis een dolenthousiaste menigte stond.


Wensen

De man die veel affiniteit en kennis over cultuur en historie heeft had graag gezien dat er in Katwijk een standbeeld van Willibrordus zou komen. 'Hij kwam in Katwijk aan land en heeft het Christendom uitgedragen'. 'De gemeente heeft een rijke historie met de Limes, het Castellum in Valkenburg, Floris de Vijfde en het Spinozahuis in Rijnsburg'. Wienen weet er alles van. 'Jammer dat de railverbinding Holland Rijnland er niet is gekomen'. Een zeejachthaven? 'Het is momenteel niet haalbaar maar ik vind dat er toch nog eens serieus naar gekeken moet worden. Het is een interessante kans voor Katwijk en al een jarenlange wens van veel inwoners'.


Haarlem

De nieuwe uitdaging wacht. Wienen blijkt al enig huiswerk gemaakt te hebben. 'Het is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Musea, kerken en het Provinciehuis. Het is er bovendien ook goed winkelen'. Werken voor hem in een nieuwe winkel die Haarlem heet. De burgemeester is er klaar voor. 'Met weemoed neem ik afscheid van een dynamische gemeente waar ik het naar mijn zin heb gehad. Veel mensen heb leren kennen en het karakter van de Katwijkers met hechte familiebanden en trouw aan het kerkelijk leven. Ik was er zeer betrokken bij en heb moeite om het los te laten. Katwijk was voor mij een bijzondere gemeente waar ik mij thuis voelde maar nu afscheid van ga nemen. 'Het was voor mij een boeiende periode waarin ik veel heb geleerd en met deze ervaringen enthousiast aan mijn nieuwe job beginnen'.