Wedstrijdschutter ligt er helemaal klaar voor op de 100 meter boven baan nummer 22. | Foto: PR
Wedstrijdschutter ligt er helemaal klaar voor op de 100 meter boven baan nummer 22. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

SSVK gastheer van Nederlands kampioenschap

schieten n Het Nederlands Kampioenschap 100 meter veteranen- en militair geweer schieten werd zaterdag 3 september verschoten in Katwijk. Schietsportvereniging Katwijk (SSVK) was evenals in 2014 weer organisator en gastheer van de jaarlijkse wedstrijd.

De deelnemers en titelverdedigers bereidden zich hier het hele jaar op voor. Ze hebben elk een speciaal aangemeten schietjas, riem en bril om een topscore neer te kunnen zetten. De officiële KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie) wapencontroleur controleerde elk wapen voordat de mannen en vrouwen hun vaardigheden op de baan konden laten zien. Zo'n 140 wedstrijdschutters streden fanatiek om een eerste plaats.


Ondanks een persoonlijke dramatische score sprak de wedstrijdorganisator van SSVK over een geslaagde dag: 'Schutters vanuit het hele land konden vandaag meedoen aan zes verschillende categorieën, zogeheten disciplines. Ze hebben het vooral erg naar hun zin gehad. Zo ook onze eigen vrijwilligers. Zij zorgden dat de baan vooraf tip top in orde was. Ondanks dat de dag begon met een hardnekkige landelijke internetstoring (we hadden gelukkig een back-up) heeft iedereen een topdag beleeft. Dat is wel iets om over op te scheppen.'


Einde van de middag werden de winnaars bekend gemaakt. Henry van Schietvereniging Gennep werd voor de zevende keer op rij Nederlands Kampioen in zijn discipline militair geweer vrij liggend 100 meter. 'De eerst vijf schoten gingen niet helemaal lekker. Ik voelde de spanning stijgen, maar ik herpakte mezelf en het ging meteen een stuk beter', aldus Henry. Hij verbrak het landelijk record - tevens zijn persoonlijk record - die sinds het vorige NK te Helmond stond op 290 punten naar 291 punten. Maar liefst één punt meer. Voor deze discipline zijn 300 punten het maximum.

Prijsuitreiker Graas Hulshof prees de schutters om hun behaalde prestaties en trakteerde de winnaars op een medaille en twee typisch Katwijkse lekkernijen; een verse zeekaak en een Katwijks Snapje.