Vlieland heeft zijn laatste poot aan de Tonnenpoort gezet. | Foto: Piet van Kampen
Vlieland heeft zijn laatste poot aan de Tonnenpoort gezet. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Gijs Vlieland stopt met de tonnenpoort

Poort n Ruim zestien jaar heeft hij de coördinatie van het bouwen en het afbreken van de bekende Tonnenpoort in de Princestraat op zich genomen. Vorige week vrijdag was zijn laatste klusje. Het markante object werd verwijderd en Vlieland werd door wethouder Jacco Knape de loftrompet gestoken.

Door Piet van Kampen

De Tonnenpoort is niet meer weg te denken uit de Princestraat. De blikvanger is sinds decennia lang een vertrouwd beeld voor de Kattukkers en de toeristen. Als deze er staat zal menig voorbijganger denken: 'Wel heel bijzonder'. Misschien ook niet want het is inmiddels een vertrouwd beeld tijdens het zomerseizoen. De poort met500 haringtonnen die een knipoog doet geven aan het Katwijkse vissersverleden. Vlieland en zijn zestien enthousiaste vrijwilligers hebben de traditionele klus geklaard en de tonnen zijn weer afgevoerd. Een aantal van de houten kuipen zijn inmiddels rijp voor de versnipperaar en zullen volgend seizoen door nieuwe worden vervangen.


Vervangen

Over vervangen gesproken. De welbespraakte en niet vies van een vleugje humor Vlieland wordt vervangen als coördinator. In Ton Grunstra heeft hij een gedreven opvolger gevonden. Grunstra weet wat hem te wachten staat. Van zijn voorganger Vlieland heeft hij begrepen dat er veel geregeld moet worden. 'Het zou zonde zijn als de Tonnenpoort er niet meer komt. Gelukkig zijn er nog voldoende ouwe rotten die er ook volgend jaar weer een dag voor over hebben om de poort te bouwen' weet Grunstra die al een paar jaar ervaring heeft in het opbouwen van de blikvanger.


Veiligheid

De afscheid nemende Vlieland was een man die veiligheid rondom de poort als hoogste prioriteit stelde. Het bouwwerk moest degelijk en veilig zijn. Het Manusje van alles – als Gijs ja zegt doet ie het ook in de voetbalwereld bij Quick Boys- waardeerde de geste van de gemeente bij zijn afscheid. Tijdens de speech van wethouder Jacco Knape kon hij het niet laten om er af en toe een humoristische sneer doorheen te gooien. Maar serieus: 'Ik ben blij met de waardering voor mijn werk'.