Het comité met wethouder Jacco Knape die het eerste magazine kreeg overhandigd. | Foto: Piet van Kampen
Het comité met wethouder Jacco Knape die het eerste magazine kreeg overhandigd. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Iconen te kijk

Monumentendag n Op zaterdag 10 september kunnen degenen die zich willen verdiepen en laten informeren over historische panden in de gemeente Katwijk hun hart weer ophalen. Een dagje fietsen of wandelen langs de bezienswaardigheden is een leerzame en interessante verpozing. Vele inwoners toonden de afgelopen jaren hun belangstelling al.

Door Piet van Kampen

Het zal beslist niet meevallen om alles in één dag te bezoeken. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Daarom heeft het comité Open Monumentendag in samenwerking met Uitgeverij Verhagen een fraai en handzaam magazine samengesteld waarin het hele programma wordt gepresenteerd. Dit magazine wordt in de hele gemeente huis aan huis bezorgd zodat de geïnteresseerden vooraf al hun keuze kunnen en een plan kunnen trekken. Het thema van de dag is Iconen en Symbolen.

Naast de reeds bekende te bezichtigen panden zijn er ook een aantal nieuwe elementen in het programma opgenomen zoals een bezichtiging in het voormalige Hotel Savoy dat na een verbouwing die reeds gaande is, een nieuwe bestemming krijgt. Omdat het aantal deelnemers tijdens de twee rondleidingen maximaal 40 personen bedraagt is het verstandig om vooraf aan te melden via erfgoed@katwijk.nl. Nieuw is ook een historische bruidstoet vanuit de Louwestraat naar de Oude en Nieuwe Kerk. Weliswaar geen monument maar toch een stukje nostalgie. In het kader van het 125-jarig bestaan van brandweer Katwijk zijn er ook historische voertuigen te bewonderen. Ook het informatiecentrum – een klein museum - op voormalig Vliegveld Valkenburg is dit jaar voor het eerst in het programma opgenomen.


Opening

De dag wordt om 10.00 uur door wethouder Jacco Knape in de Dorpskerk in Katwijk aan de Rijn geopend. Aansluitend is er een orgelconcert. Ook zijn er op die dag meerdere concerten in andere kerken. Ook diverse tentoonstellingen zijn zeer de moeite waard om te bezichtigen en de schooljeugd mag proberen de mooiste foto op die dag te maken.