Veel belangstelling was er van betrokkenen voor de verplaatsing van de bieb en muziekschool. | Foto: Piet van Kampen
Veel belangstelling was er van betrokkenen voor de verplaatsing van de bieb en muziekschool. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Ondernemers en bieb zien muziek in nieuwe locatie

n Verhuizing naar Noordzeepassage begroet met enthousiasme

Raad n Het heeft er alle schijn van dat het plan om de hoofdbibliotheek en de muziekschool in de Noordzeepassage te gaan vestigen gerealiseerd kan worden. Een eerdere optie om deze in de Voorstraat op de locatie van Haasnoot Wonen en de Griek te vestigen is hiermee definitief van de baan.

Door Piet van Kampen

Vorige week donderdag bleek tijdens een informatieve sessie dat de betrokken ondernemers en directeur Jan Klerk van de bibliotheek een groot voorstander zijn van de plannen die nu op tafel liggen. Een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgewezen dat deze verwezenlijkt kunnen worden. In de gemeentekas is een potje gereserveerd dat door eventuele tegenvallers nog kan worden aangezuiverd met de verkoop van het huidige gebouw van de muziekschool. De kosten van de eventuele verbouwing zijn geraamd op 11 miljoen. Een vijftal winkeliers zou dan moeten verhuizen naar het Emmaplein, ooit een bruisend hart van de Noordzeepassage maar momenteel door leegstand niet echt aantrekkelijk is. Mevrouw Verdoes van ijssalon De IJsbonbon kan er over mee praten omdat zij haar omzet drastisch zag dalen.


Win-win situatie

Directeur Jan Klerk van de bibliotheek en Fons van Diemen van de winkeliersvereniging werden bestookt met vragen. Beiden pleitten zij om de voorgenomen plannen doorgang te laten vinden. Het is een win-win situatie ook als de VVV in de nieuwe behuizing haar onderkomen vindt. Door een aantal bestaande winkels naar het Emmaplein te verhuizen wordt de huidige leegstand daar opgevangen.

In de nieuwe bieb zullen er samen met nieuwe partners meer faciliteiten komen. Het is niet meer alleen een kwestie van een boek halen en brengen. Het moet de bieb van de toekomst worden. De combinatie van de muziekschool zal bouwtechnisch moeten worden opgevangen zodat een verblijf in de bieb niet door overlast zal worden verstoord. Kortom, het project vergt de nodige aandacht en investeringen. Bereikbaarheid, betaalbaarheid, de combinatie van de bieb met de muziekschool is nog een hele kluif die op het bordje van de gemeenteraad ligt om er zich in vast te bijten. De optie om dit project in de oude Visserijschool te vestigen lijkt niet haalbaar. Daar is geen passantenstroom. Op 29 september mag de raad een besluit nemen over de keuze.