Arend en Emmie den Hollander-Ravensbergen vierden vorige week hun 60-jarig huwelijksjubileum. | Foto: PvK
Arend en Emmie den Hollander-Ravensbergen vierden vorige week hun 60-jarig huwelijksjubileum. | Foto: PvK Foto: Cor de Mooy

Diamanten voor Arend en Emmie Den Hollander

huwelijksjubileum n Katwijk en Rijnsburg gingen vroeger ook al goed samen. Een voorbeeld hiervan is het 60-jarig bruidspaar. Arend is een geboren Katwijker en de wieg van Emmie stond in Rijnsburg. De twee ontmoetten elkaar bij toeval.

Door Piet van Kampen

Hun eerste ontmoeting was een bijzondere. Emmie bracht regelmatig een bezoek aan haar zus die in Katwijk woonde. maar ontdekte dat haar achterlicht het niet deed. Zij stapte van haar fiets en trachtte het ongemak te verhelpen. Daar dook plotseling Arend met een paar vrienden op om de helpende hand te bieden. Het lichtje werd weer gerepareerd en de actie bleek achteraf goed voor het begin van een relatie. Arend had blijkbaar indruk gemaakt want er bloeide iets moois op tussen die twee toen zij elkaar later weer tegen kwamen. Er kwam een gelukkig huwelijk uit voort.

De ringen werden op 20 augustus 1966 omgeschoven. Uit hun verbintenis in de echt werden vier kinderen geboren. Ria, Kees, Jeroen en Corina zagen het levenslicht. Het echtpaar werd tevens grootouders van twee kleinkinderen. Na de huwelijksdag vestigden zij zich in de Tramstraat, woonden daarna lang in de Conradstraat en vervolgens gelijkvloers in de Schaepmanstraat. Sinds vijf jaar woont het stel naar alle tevredenheid in de Jaap Bergmanstraat. 'Makkelijk, alles gelijkvloers en een mooi uitzicht' is het diamanten echtpaar content met hun huidige woning.


Op het laatste moment

Arend voer voor zijn trouwen als visserman op zee. De thuisreis voor de huwelijksdag liep door noodweer de nodige vertraging op. 'Ik kwam pas op maandagmorgen aan de wal en moest nog snel een trouwpak kopen want de trouwerij was 's middags al', vertelt hij lachend.. Na een paar jaren zei Arend de zee vaarwel en ging in de haven van Rotterdam aan de slag maar vond later werk in de bouw hetgeen hij tot zijn pensioen zou blijven doen.

Moeder de vrouw was een bekwaam handwerkster en menig kledingstuk voor haar zelf of de kinderen kwam van haar vaardige vingers. 'Hier kan ik mij in uitleven. Ik vind het geweldig'. Arend gaat nog elke dag een bakkie doen bij zijn oude werkgever.

Het diamanten paar heeft het nog goed samen. Hun geheim: 'Het loopt allemaal gesmeerd' grinnikt de bruidegom. De bruid knikt instemmend en zegt: 'Het doet je wat zestig jaar getrouwd'. Reden dus voor een feestje dat in de recreatiezaal van het wooncomplex werd gevierd.


Gespreksgroep dementie voor familieleden en mantelzorgers

Topaz n Eind september start Topaz Overduin voor het derde jaar met een gespreksreeks voor familieleden en mantelzorgers van mensen met dementie die nog thuis wonen of een vorm van dagopvang of dagbehandeling bezoeken.

De gespreksgroep wordt begeleid door een maatschappelijk werker en een psycholoog. Het doel van de gespreksgroep is mantelzorgers informeren hoe zij het beste kunnen omgaan met dementie en het uitwisselen van ervaringen en tips met lotgenoten. Deelname is gratis.

In de gespreksgroep komen in vier bijeenkomsten onder andere de volgende onderwerpen aan bod: informatie over de verschillende vormen van dementie; hoe om te gaan met veranderend gedrag; praktische zaken zoals onder meer: mentorschap, bewindvoering, volmacht, indicatie en inzetten van hulp; veiligheid in en om het huis; verwerking; evenwicht tussen draagkracht en draaglast; communicatie; tips voor activiteiten.

Er vinden in totaal vier bijeenkomsten plaats op woensdag 21 september, 28 september, 5 oktober en 12 oktober. De gespreksgroep is van 13.30 tot 15.00 uur en vindt plaats in de vergaderruimte in Topaz Overduin aan de Nachtegaallaan 5. Deelname is gratis. Topaz waardeert het als deelnemers bij alle vier bijeenkomsten aanwezig kunnen zijn.

Belangstellenden kunnen zich telefonisch of per e-mail aanmelden bij maatschappelijk werkster Corrie van Dijk of psycholoog Quirine Slik via tel. 4056111 of via c.vandijk@topaz.nl of q.slik@topaz.nl. Zij zijn ook bereikbaar als men nog vragen heeft over de gespreksgroep.

Corrie van Dijk en Quirine Slik. | Foto: PR