Wiesje de Boer doopte de nieuwe reddingboot van de KNRM. | Foto: Esther Luijk
Wiesje de Boer doopte de nieuwe reddingboot van de KNRM. | Foto: Esther Luijk Foto: Cor de Mooy

KNRM doopt reddingboot

Redboot n De naam van de nieuwe reddingsboot van de KNRM is onthuld. Afgelopen zaterdag doopte Wiesje de Boer de nieuwe aanwinst met de naam Edith Grondel.


Wiesje de Boer is een achternicht van de heer Harold Grondel, degene die met zijn nalatenschap de bouw van de nieuwe reddingsboot mogelijk maakte. De boot is vernoemd naar de zus van meneer Grondel. Zij overleed in 1944 op 27-jarige leeftijd. Met de naam wilde meneer Grondel zijn zus een laatste eer bewijzen.
Wiesje de Boer doopte de boot traditiegetrouw met champagne en veel enthousiasme. "Ik voel me enorm vereerd dat ik de boot mag dopen". "Oom Harold was verre familie, zijn moeder was de zus van mijn opa, maar ik zag hem regelmatig. Hij woonde vlak bij mij en ik zorgde voor hem toen hij ouder werd. Het was een enorm lieve man, een echte gentleman."
Harold Grondel woonde in Bussum en overleed in 2014 op 94-jarige leeftijd. Hij was econoomaccountant van beroep. In zijn jongere jaren maakte hij veel verre zeereizen, wat een reden was om de KNRM als een van de goede doelen in zijn testament te noemen. Ook de vader van meneer Grondel was een reden voor de schenking. Hij was tijdens zijn leven jarenlang een enthousiast donateur.
Janneke Stokroos, woordvoerder van de KNRM in IJmuiden, is erg blij met de Edith Grondel. "De oude boot, De Redder, kregen we in 2000, dus al 16 jaar geleden. Hij voldoet nog steeds aan alle eisen en is nog lang niet afgeschreven, dus blijft die in de reservevloot. Je merkt echter wel dat er zestien jaar techniekverschil tussen de boten zit. De Edith Grondel is net iets moderner en is van alle gemakken voorzien. De bemanning heeft inspraak gehad tijdens de bouw, zodat hij ook aan hun verzoeken voldoet."
Ook schipper Albert van der Plas is in de wolken met de nieuwe reddingsboot. "lk ben een zeer trotse schipper. Ik had niet gedacht dat ik dit nog mee zou maken, aangezien je geacht wordt met 55 jaar op te stappen als schipper, en dat ben ik helaas al bijna. Het is een prachtige boot met een mooie scheepsnaam. Het is altijd goed als de boot naar een dame wordt vernoemd. Ik ben er enorm blij mee!"