| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Katwijk Binnen loopt weer uit voor recordpoging

Recordpoging n Het is al vaker gezegd en geschreven: uit de creatieve breinen van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn spruiten elk jaar weer de meest ludieke ideeën voort om de bevolking massaal op de been te krijgen. Oranjerock en andere muzikale happenings trekken een volle tent of Oranjebrink. Dat is appeltje eitje. Maar 1500 man, vrouw of kind met een emmer water aan het werk te zetten dat is andere koek. Die er (figuurlijk) overigens gretig in ging.

Door Piet van Kampen

Het was wederom een geslaagd spektakel wat de heren van de OV hadden bedacht. Mede door de weergoden die dit jaar wel in een bijzondere goede bui verkeerden om de Kattuk Binse feesten te doen slagen. Het dorp leeft er naar toe en loopt uit. Zoals op vrijdagavond tijdens de sloepentocht, de nieuwe variant op de gondelvaart. Een stuntman die op waterkracht voortbewogen in de Oude Rijn zijn kunsten vertoonde en het publiek in extase bracht met zijn salto's door het luchtruim en met vuurwerk een extra dimensie aan het geheel gaf.


Water

Deze show vond dus plaats op en boven het water. Water dat op zaterdag in ruime mate aanwezig was om op de Oranjebrink een brand te blussen. In het kader van het 125-jarig bestaan van de brandweer was dit een van de evenementen waarin de brandweerlieden ook hun aandeel leverden. En weer was het dorp uitgelopen. Alle deelnemers aan de blusoperatie waren getooid met een feestelijk hoedje. De Baron van Wassenaarlaan was een lang lint van vrolijke mensen die de emmers water aan elkaar door gaven om uiteindelijk in samenwerking met de brandweer het vuurtje in het tijdelijke huisje op de Oranjebrink te lijf te gaan. Geweldig wat een stemming. Vooral ook de allerjongsten die met moeite hun emmertje doorgaven genoten volop van dit spectaculaire gebeuren. Het was alweer een voorbeeld hoe de Rijndorpers er met elkaar een echt feest van kunnen maken. Maar goed, de brand is geblust en de luide feestklanken zijn verstomd. Het record kan in de boeken worden bijgeschreven.