Bijrijder Pieter-Jelle van Lieshout met zijn begeleidster Janske Glasbergen en bestuurder Rob van Zuijlen. | Foto: Esther Luijk
Bijrijder Pieter-Jelle van Lieshout met zijn begeleidster Janske Glasbergen en bestuurder Rob van Zuijlen. | Foto: Esther Luijk Foto: EstherLuijk

ESTEC gastheer van KatwijkBinse Truckrun

truckrun n Onder luid getoeter vertrok afgelopen zaterdag de honderd vrachtwagens tellende stoet vanaf het terrein van ESTEC in Noordwijk. Het was de 19e editie van de jaarlijkse Katwijkbinse Truckrun, onderdeel van de Oranjefeesten in Katwijk aan de Rijn. 227 verstandelijk gehandicapte deelnemers reden in de wagens mee in een ruim drie uur durende tocht door de Bollenstreek.

Door Esther Luijk

Jaap van Duijn, bestuurslid van Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, vertelt over de succesvolle, jaarlijkse optocht.

"Er kwamen dit jaar ruim 170 aanmeldingen van chauffeurs binnen bij de organisatie. Helaas kan niet iedereen meerijden. Ieder jaar is het weer dringen om een plekje voor de bestuurders. Vanwege veiligheidsredenen mag de stoet niet langer zijn dan honderd vrachtauto's van de politie en e animo is enorm groot. We kijken dan wie er de voorgaande jaren heeft meegedaan en maken zo een eerlijke verdeling, zodat iedereen die zich opgeeft een keer aan de beurt komt om mee te doen." Van Duijn weet wel waarom de Truckrun zo populair is. "Het is zo'n dankbaar evenement. Op deze manier kunnen we ook verstandelijk gehandicapte mensen een mooie dag geven en dat is uiteindelijk het doel. De Oranjefeesten zijn voor iedereen!"


Bestuurder Rob van Zuijlen mag al voor de 15e keer meedoen als bestuurder. "Ik vind het geweldig om ieder jaar weer mee te doen. Het is een soort reünie, iedereen herkent elkaar. Het is toch prachtig, moet je kijken wat er naast me zit", zegt hij, wijzend naar zijn bijrijder Pieter-Jelle van Lieshout. Die zit met een grijns van oor tot oor vanuit de vrachtwagen naar de rest van de auto's te kijken. Bij iedere honk en toeter die hij hoort, lacht hij nog harder. "Hij is helemaal overrompeld", zegt zijn begeleidster Janske Glasbergen. "Hij heeft er heel lang naar uitgekeken, hij is helemaal gek van vrachtwagens. Als hij moest kiezen tussen de Efteling of dit, zou het zonder twijfel dit zijn."


Ook bijrijdster Linda Groenendijk keek al weken uit naar het evenement. Ze kletst haar bestuurder Arnoud van Zuijlen de oren van het hoofd en wil alles weten over de vrachtwagen. "Wat is dit voor merk dan, Arnoud? Een DAF? Ik vind de kleur trouwens niet zo mooi, dat groen is niet helemaal m'n kleur. Maar het is wel een mooie vrachtwagen, hij is nieuw zeker? Gelukkig hoef ik niet in een bus, dan zou ik niet meegaan hoor, dat is veel te modern."


Voor bestuurder Arnoud is het de achtste keer dat hij meerijdt in de stoet. "Het is ieder jaar weer een groot feest. Het is echt de happening van het jaar. Linda rijdt al voor de derde keer met mij mee, heel gezellig!" Ook Linda's vader is enthousiast: "Ik hoop ieder jaar stiekem dat er niemand anders aanbiedt om met Linda mee te gaan als begeleider, want dan mag ik ook mee in de vrachtwagen!"


Gezamenlijk spreekuur wonen

Spreekuur n De afgelopen jaren kreeg het ouderenadvies steeds vaker te maken met deze vragen en wat daar allemaal bij komt kijken. Daarbij blijkt dat ouderen vaak niet ingeschreven staan bij Woningnet. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning is dat nodig.

Inschrijven gaat tegenwoordig via de computer en dat is voor een aantal ouderen een drempel. Ook zijn er niet altijd familieleden of bekenden die hen daarbij kunnen helpen. De ouderenadviseurs van het Team Sociale Ondersteuning / Welzijnskwartier hebben regelmatig duo spreekuren samen met de seniorenmakelaar van Dunavie. Deze kan vragen van ouderen met hun kinderen/mantelzorgers over wonen beantwoorden. Belangrijk onderdeel hierbij is het vinden van een passende huurwoning en de mogelijkheid om eventueel direct te kunnen inschrijven bij Woningnet.


Omdat deze duo-spreekuren druk bezocht worden is er besloten tot uitbreiding. Op de volgende data, locaties en tijden is een gezamenlijk spreekuur: Dinsdag 6 september in de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62, Katwijk van 15.00 tot 17.00 uur. Woensdag 26 oktober in De Burgt (huiskamer Team Sociale Ondersteuning), Burg. Koomansstraat 1, Rijnsburg van 9.00 tot 12.00 uur.


Mensen die zich willen inschrijven moeten wel een emailadres (ter beschikking) hebben. Dat mag dus ook het mailadres van een zoon/dochter of mantelzorger zijn. Ook een legitimatie bewijs met Burgerservicenummer is dan nodig.


Cantilene begint met repetities

startrepetitie n Op maandag 29 augustus beginnen de repetities weer van het Kamerkoor Cantilene.

Op zaterdag 8 oktober doet Kamerkoor Cantilene mee aan de Korendag in Sassenheim. Cantilene zingt dan 2 keer 15 minuten in verschillende kerken in Sassenheim. Op vrijdag 9 december geven het Kamerkoor Cantilene en het Chr. Gemengd Koor Cantate Deo een Kerstconcert in de Kerk de Fontein aan de Willem de Zwijgerlaan, aanvang 20.15 uur. Het koor is nog steeds op zoek naar nieuwe leden speciaal alten en bassen. Wie wil meezingen op het Kerstconcert, is welkom om op maandag 29 augustus de repetitie te bezoeken en kennis te maken met de dirigent en de koorleden. Meer informatie bij Adri van Rijn tel. 4029682 of kijken op de website.