Ook schrijver Robert Haasnoot en ondernemer Jan Kraaijenoord bemanden de protestpaal. | Foto: Piet van Kampen
Ook schrijver Robert Haasnoot en ondernemer Jan Kraaijenoord bemanden de protestpaal. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Ver-zet tegen windmolens neemt grote vormen aan

Protest n De strijd tegen de beoogde komst van een megawindmolenpark in de Noordzee in het zicht van bewoners en toeristen duurt voort. Er zijn alle vele liters inkt en uren aan dit heikele onderwerp gespendeerd. Een gevecht tegen de plannen van minister Henk Kamp.

Door Piet van Kampen

Kustgemeenten hebben een tijd geleden de handen al ineen geslagen. Bergen, Zandvoort, Noordwijk, Katwijk en Wassenaar zetten middels een comité de hakken in het zand. Inmiddels zijn er al 50.000 handtekeningen verzameld om de starre bewindsman in Den Haag op andere gedachten te brengen.

Diverse activiteiten geven en gaven vorm aan het protest tegen de voorgenomen plannen. Na een initiatief van een Zandvoortse ondernemer die de paal - lees: platform - bekostigde, stond het bouwwerk nu voor de kust van Katwijk nadat het in Zandvoort en Noordwijk al veel bekijks had gehad. Prominenten uit de kustgemeenten namen de tijd en moeite om er bij dag en nacht plaats op te nemen.


Witte hek

Katwijk kent een wijk die al jarenlang bekend staat als het Witte Hek. Een rustig woonoord. Maar een tweede Witte Hek in de Noordzee is uit den boze en roept weerstanden op. Een hek van vele meters hoge windmolens die de horizon zullen vervuilen en dat allemaal terwijl er een mooi alternatief plan op tafel ligt, bekend als IJmuiden-Ver. Op een plek ver uit de kust waar geen mens er zich aan zal ergeren. De aanleg hiervan kost een aantal euro's meer maar zal op den duur rendabel zijn volgens de Stichting Vrije Horizon die een tegenonderzoek naar de cijfers heeft laten verrichten.


'De cijfers van Den Haag kloppen niet', volgens Nicoline Schuitemaker, lid van het comité. Zij zit aan het strand voor de paal terwijl deze bemand wordt door schrijver Robert Haasnoot en ondernemer Jan Kraaijenoord. Twee mannen die naast politici als wethouder Jacco Knape en burgemeester Jos Wienen plaats namen op het protestplatform. Nicoline staart over de zee. 'Het is liefdewerk oud papier wat wij doen en we moeten trots zijn op ons vrije uitzicht op de horizon. De wijdheid hiervan moet gehandhaafd blijven. Met passie: 'We zijn niet tegen windmolens maar blijven ons tegen de huidige plannen verzetten', klinkt zij vurig. Hopelijk dat de Tweede Kamer dit najaar een wijs besluit zal nemen en de minister de wind van voren geeft.