In bibliotheekvestiging Hoornes wordt op 10 september voor het eerst een taalmarkt gehouden. | Foto: PR
In bibliotheekvestiging Hoornes wordt op 10 september voor het eerst een taalmarkt gehouden. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Eerste Katwijkse Taalmarkt op 10 september in bibliotheek

taal n Op zaterdag 10 september is er in het Taalhuis van Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever een inloopbijeenkomst waar informatie is te verkrijgen over het aanbod aan mogelijkheden in Katwijk om beter Nederlands te leren. In het kader van de Week van de Alfabetisering gebeurt dit met een zogenaamde Taalmarkt, van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Hoorneslaan. Op de Taalmarkt staan organisaties die zich bezighouden met het leren van Nederlands en diverse taalactiviteiten aanbieden.


De Taalmarkt is interessant voor iedereen die beter willen leren lezen, schrijven en spreken in het Nederlands. Zij kunnen binnenlopen voor informatie over de mogelijkheden die er zijn. Ook mensen die wél goed kunnen schrijven en lezen zijn van harte uitgenodigd op de markt, juist om via hen de mensen die echt belang hebben bij taalondersteuning te bereiken. Zij kunnen zich bovendien oriënteren op de mogelijkheden om taalcoach te worden en over de hulp en structuur die daarbij geboden wordt.


Deelnemers

Op de Taalmarkt zijn vertegenwoordigers te vinden van Stichting Lezen en Schrijven, Welzijnskwartier, DubbelTaal, het Taalhuis van Bibliotheek Katwijk en er is informatie te vinden over andere taalaanbieders zoals het ROC.
De bibliotheek biedt met het Taalhuis ondersteuning aan mensen bij het leren van de Nederlandse taal. Er kan worden doorverwezen naar een passende cursus maar het Taalhuis heeft ook zelf mogelijkheden om te helpen bij het Nederlands leren. Dat gebeurt onder meer met het taalcafé, de leeskringen, de schrijftafel, het aanbieden van taaloefenwebsites waarbij de Digi-taalcoach wordt ingezet, het uitlenen van lees-, studie- en woordenboeken, en het helpen zoeken naar een taalcoach. Over al deze mogelijkheden is op de Taalmarkt meer informatie te krijgen.

De Eerste Katwijkse Taalmarkt is er om mensen in Katwijk een goede kans te bieden op participatie en actief burgerschap.