Lisette van Marrewijk gaat woensdag van start met ar monsterfietstocht naar Santiago de Compostela. | Foto: Piet van Kampen
Lisette van Marrewijk gaat woensdag van start met ar monsterfietstocht naar Santiago de Compostela. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Op de pedalen voor Overduin's beweegtuin

Monsterfietstocht n Santiago de Compostela is een bedevaartsoord in Noord-Spanje en voor velen al een doel geweest om per fiets te bereiken. Een aantal landgenoten heeft deze tocht afgelegd en woensdag 17 augustus is Lisette van Marrewijk (32) de volgende die de strijd met de pedalen en 2700 kilometer aan gaat.

Door Piet van Kampen

Na een aantal jaren op Bonaire werkzaam te zijn geweest woont Lisette inmiddels in Voorburg. Zij heeft ervaring met werk in de non-profit sector maar heeft nu het initiatief genomen om zelf te gaan fietsen voor het goede doel. Een beweegtuin voor de patiënten van de afdelingen Huntington en dementie in Topaz Overduin.

Jaren geleden heeft zij vakantiewerk gedaan in het verpleeghuis. Haar vader werkt daar nu nog dus de link was snel gelegd. Zij heeft de lat hoog gelegd door maar liefst € 10.000,- bij elkaar te willen fietsen. 'Ik heb geen haast', lacht zij. Binnen twee maanden wil Lisette haar doel bereiken en is voornemens om ook nog door te rijden naar Lissabon. 'Ik ben een sportief persoon' weet zij van zichzelf. De laatste twee maanden heeft Lisette niet getraind maar heeft op Bonaire veel kilometers op de mountainbike in de benen. Haar fietst werd op alle onderdelen geprepareerd door Nico's Fietsen die ook haar outfit sponsort. Het stalen ros moet immers in goede conditie zijn. Tevens kreeg zij instructies om voorkomende pechgevallen zelf op te kunnen lossen. De route heeft zij in haar hoofd en overnachten zal veelal in haar tentje gebeuren. 'Ik vind wel grote tuinen of boerenland onderweg en eventueel kan ik ook bij adressen van Warm Shower (een initiatief van fietsers) terecht.


Donaties

Zij die willen doneren kunnen dit doen door via www.societyscan.com. Vanuit het land waar zij op dat moment is stuurt zij een kaart. In Frankrijk hoopt zij bedragen van € 50,- te ontvangen, in Spanje € 75,- en in Portugal € 100,-. Donateurs die niet online betalen kunnen dit ook contant doen bij de receptie van Overduin. Ook kleinere bedragen zijn zeer welkom. Donaties: www.dreamdonatie.nl/6542-beweegtuin-voor-verpleeghuis.